Összehozta a magyarokat a foci-Eb

Dzsudzsák Balázs EB Foci Dzsudzsák öröm a 2016-os EB győztes meccse után.Foci Magyar Válogatott
Dzsudzsák öröm a 2016-os EB győztes meccse után.
Vágólapra másolva!
Dzsudzsák népszerűbb, mint valaha, és nagyot erősödött a nemzeti összefogás a Századvég kutatói szerint.
Vágólapra másolva!
Dzsudzsák öröme Fotó: Polyák Attila - Origo

Minden második megkérdezett szerint egyértelműen erősítette a magyarok összetartását az, hogy lehetett szurkolni a magyar csapatért az Európa-bajnokságon a Századvég közvélemény-kutatása szerint. A magyarok döntő többségét büszkeséggel töltik el a magyar labdarúgó-válogatott sikerei.

1000 embert kérdeztek meg a kutatók Forrás: Századvég

Az a tény, hogy a magyar labdarúgó-válogatott 44 év után újra kijutott az Európa-bajnokságra, minden, a magyar sport iránt érdeklődő szurkolót a képernyők elé szegezett. A magyar csapat – sokak számára meglepően – jó teljesítménye, a közös szurkolás lehetősége, az euforikus utcai ünneplések olyan közösségi élményhez juttatták a magyar embereket, amire már régóta nem volt példa – derül ki a kutatásból.

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2016. június 27. és július 2. között, amelynek során 1000, véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok – a mintavételből fakadóan – legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.
Tudunk együtt örülni, ha van minek Forrás: Századvég

Kiemelt figyelem övezte a magyar csapat szereplését

A hazai lakosság 44 százaléka nézi a meccseket, további 17 százaléka csak a magyar mérkőzéseket figyelte. Emellett a megkérdezettek 18 százaléka elvétve, 4 százaléka csak a sajtóban követi a sporteseményt, és mindössze 17 százaléka nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán nem érdekli a kontinensviadal.

a kutatás szerint 55 százalékuk reagált úgy, hogy nagy büszkeséggel tölti el a nemzeti csapat jó teljesítménye, és további 29 százalékukról szintén elmondható, hogy bizonyos fokig büszke a csapatra ilyenkor.

Már a kijutás is szép volt

Ami az Eb-szereplést illeti, a megkérdezettek 92 százaléka úgy látja, hogy büszke lehet az ország a magyar csapat teljesítményére, de 91 százalék szerint már önmagában a kvalifikáció is szép teljesítmény. A kutatási eredmények emellett arra is rámutattak, hogy a lakosok döntő része szerint a közös szurkolás élménye és lehetősége, az, hogy újra lehetett szorítani a magyar csapatért egy nagy tornán, erősítette a magyar emberek összetartását. Kettőből egy megkérdezett teljes mértékben, további 39 százalék inkább egyetértett ezzel.

Forrás: Polyák Attila

A felmérés alapján egyébként a labdarúgó-válogatottból Dzsudzsák Balázs a magyarok kedvence, közel minden negyedik válaszadó említette a csapatkapitányt, a második Gera Zoltán, a harmadik legnépszerűbb játékos pedig Király Gábor.