Alkut kínál menekültügyben az osztrák miniszter

Horizontal Chief of Burgenland Police Hans-Peter Doskozil addresses a press conference at the Burgenland's police headquarters in Eisenstadt, Austria on September 4, 2015 to inform on their investigation on the death of 71 refugees found in an abandoned r
Hans-Peter Doskozil, még burgenlandi rendőrfőnökként
Vágólapra másolva!
Magyarországnak több ezer menekültet kell visszafogadnia, ha osztrák segítséggel akarja megvédeni határait – derül ki az osztrák védelmi miniszter nyilatkozatából. Hans Peter Doskozil szerint Magyarország nélkül a migrációs válság sem kezelhető. 
Vágólapra másolva!

Regionális határvédelem kell, amíg nem alakul ki közös európai védelmi politika: az osztrákok ebben szívesen együttműködnek a magyar kormánnyal. Ugyanakkor

a közös munkának feltételei is vannak

– így lehetne összegezni Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter vasárnapi nyilatkozatát.

A politikus a Die Pressének adott interjúban azt mondta,

Magyarországnak be kell tartania a dublini rendeletet, és vissza kell fogadnia az először itt regisztrált menedékkérőket.

Ha ez sikerül, és a magyar kormánnyal meg tudnak állapodni a külső határvédelem lehetőségeiről, a következő lépés a menekültek európai elosztásának kérdése lehet a védelmi miniszter szerint.

Ezreket kell visszafogadni

Korábban az osztrák Kurier írt arról, hogy Ausztria idén több mint 37 ezer menedékkérelmet bírál majd el, és nagyjából 6300 olyan menekült él osztrák táborokban, akiket a dublini egyezmény értelmében Magyarországra vagy Görögországba kellene visszaküldeni.

Hans-Peter Doskozil: az együttműködéshez Magyarországnak is lépnie kell Forrás: AFP/Joe Klamar

Nem jönnek majd osztrák katonák

A közös határvédelem ugyanakkor nem azt jelentené Doskozil szerint, hogy osztrák rendőröket, katonákat küldenek Magyarországra – ennek nincs értelme akkor, amikor az osztrák hatóságoknak néhány száz kilométerrel távolabb saját határaikat kell megvédeniük.

A miniszter hozzátette, csütörtökön a magyar és az osztrák védelmi, illetve a belügyi tárca vezetői a szerb–magyar határon tartanak találkozót, ahol talán "közeledhetnek az álláspontok".

Elfogni és útba igazítani

Peter Doskozil az új magyar határőrizeti rendszerről is beszélt, mint mondta, Magyarországnak tartania kell magát az unió által meghatározott elvekhez.

Nyolc kilométerről is visszakísérik és útba igazítják a menekülteket a magyar rendőrök Forrás: MTI/Varga György

A július 5-én bevezetett szigorítás értelmében a magyar határtól nyolc kilométeres távolságban elfogott migránsokat is visszakísérik a határkerítésen található kapukig, és "útbaigazítják őket" a legközelebbi tranzitzóna felé.

Az tesznek, amit akarnak?

Az úgynevezett mélységi határőrizetet elítélte az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága is: mint közleményükben írják, a a jogszabály nyelvezete túl sok teret hagy az értelmezésnek, így

az állami erőszakszervezetek figyelmen kívül hagyhatják a migránsok emberi jogait,

illetve a mindenféle jogi eljárást nélkülöző, erőszakos kitoloncolásukkal megsérthetik a vonatkozó nemzetközi jogot.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint a szigorítás célja, hogy ne tartózkodjanak jogellenesen migránsok az ország területén, ugyanakkor az, aki akarja, benyújthassa a menedékkérelmét