Világhírű zeneszerző írta az 1956-os emlékév dalát

2016.07.12. 19:00

A következő két napban veszik fel az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékévének hivatalos dalát, amelynek zenéjét a számos világslágert jegyző Desmond Child írta - jelentette be kedden Budapesten sajtótájékoztatón Schmidt Mária, az emlékév kormánybiztosa, a Terror Háza múzeum alapító főigazgatója.

Olyan dal megszületése a cél, amely a mai fiatalok számára a művészet eszközeivel teszi újraélhetővé azt a hat évtizeddel ezelőtti pillanatot, amikor

a magyar nemzet egységesen megmozdult azért, hogy megharcoljon a szabadságért és a függetlenségért, és azokért a pillanatokért, amelyekért érdemes élni - mondta a kormánybiztos.

Desmond Child a Terror Háza Múzeumban tartott sajtótájékoztatónForrás: MTI/Bruzák Noémi

Elmondása szerint szempont volt az is, hogy magyar származású szerző jegyezze a dalt, utalva arra, hogy a szerző apai ágon magyar.

A dal címe „Egy szabad országért" (Land of the free), amit neves magyar énekesek fognak felénekelni. Közreműködik többek között Sasvári Sándor,  Wolf Kati, Vastag Csaba, Vastag Tamás, Molnár Ferenc "Caramel", Nagy Feró, Lakatos Mónika és Romengo, Péter Szabó Szilvia, Radics Gigi, Pál István és zenekara és a Hooligans.

Schmidt Mária, az emlékév kormánybiztosa, a Terror Háza múzeum alapító főigazgatója és Desmond ChildForrás: MTI/Bruzák Noémi

Desmond Child rengeteg slágerlistás dalt írt, ő szerezte például Ricky Martin Livin' La Vida Loca című dalának zenéjét, de ő írta Bon Jovinak a Keep the Faith-t, Alice Coopernek a Poisont. Rajtuk kívül olyan hírességeknek írt dalokat, mint a Kiss, az Aerosmith, a Scorpions, Bonnie Tyler, Cher, Shakira, a Roxette, Steve Vai, Meat Loaf, Kelly Clarkson és a The Rasmus

A dal felvétele 2016. július 13-14-én, vagyis 48 órán át tart majd, így a művészeknek kifejezetten hosszú, 2 napos studiómunkát jelent. A dal felvételéről dokumentumfilm is készül.

Desmond Child számos slágerlistás dal szerzője

Többek között olyan hírességeknek írt dalokat, mint Bon Jovi, Kiss, Aerosmith, Scorpions, Alice Cooper, Bonnie Tyler, Cher, Shakira, Ricky Martin, Roxette, Steve Vai, Meat Loaf, Kelly Clarkson és a The Rasmus.