Kezdődik a Quaestor-ügy tárgyalása

Quaestor
Quaestor
Vágólapra másolva!
Tarsoly Csabát és társait egyebek között csalással és sikkasztással vádolják. Az ügynek több mint harmincezer sértettje van, a vádbeli cselekmények elkövetési értéke 77 milliárd forint.
Vágólapra másolva!

Az ügyészség öt vádpontban 5458 rendbeli csalást és sikkasztást ró a vádlottak terhére. A Tarsoly Csabát érintő cselekmények száma a vád szerint 753 rendbeli.

Harmincezer sértett

Az ügyészség az 50 millió forintnál nagyobb kárt szenvedett 232 befektető sérelmére emelt vádat csalás miatt. A vádbeli cselekmények elkövetési értéke mintegy 77 milliárd forint, az ügynek több mint harmincezer sértettje van.

Május közepén kezdték meg a károsultak kifizetését Fotó: Polyák Attila - Origo

A Fővárosi Törvényszéken kezdődik a büntetőper, az ügy terjedelmére jellemző, hogy a nyomozati anyag 132 ezer oldalt, száznégy CD/DVD-lemezt és egy öt terabyte kapacitású külső winchestert tölt meg. A vádirat több mint 2500 oldal.

Az áprilisban hiányosságok miatt visszadobott vádirat alapján akár 25 év börtönt is kaphatna a fő gyanúsított, Tarsoly Csaba volt Quaestor-vezér.

A Quaestor-ügy tavaly márciusban pattant ki: a Magyar Nemzeti Bank március 10-én részlegesen felfüggesztette a Quaestor Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét és felügyeleti biztost rendelt ki az észlelt szabálytalanságok miatt. A jegybank vizsgálata szerint a Quaestor Értékpapír Zrt. mintegy 210 milliárdos vállalati kötvénykibocsátásából 150 milliárd fiktív volt.