NFM: Az Uber inkább menekül, mint hogy törvényesen működjön

taxis, uber, Budapest, Erzsébet híd
Budapest, 2016. május 17. Az Uber személyszállító szolgáltatás ellen demonstráló taxisok Budapesten, az Erzsébet hídon 2016. május 17-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tudomásul veszi az Uber döntését, miszerint a cég inkább kivonul Magyarországról, mint hogy vállalja a törvényes működést, az adófizető magyar taxisokkal való tisztességes piaci versenyt és az adófizetést.
Vágólapra másolva!

A tárca az Uber szerdai, a szolgáltatás felfüggesztéséről szóló bejelentésére reagálva kiemelte: a kormány támogatja az innovatív megoldásokat, de ahhoz ragaszkodik, hogy a személyszállításban részt vevő piaci szereplők egyenlő feltételek mentén, törvényesen működjenek és adót fizessenek.

A minisztérium közölte: az Uber adóelkerüléssel és a magyar jogszabályok semmibevételével, engedély nélkül végzett személyszállító tevékenységet, és így tett szert versenyelőnyre, emiatt más országokban be is tiltották vagy korlátozzák tevékenységét.

Az Uber személyszállító szolgáltatás ellen demonstráló taxisok Budapesten, az Erzsébet hídon Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A magyar kormány és a parlament több intézkedéssel segítette, hogy az Uber tevékenységét „legalizálja”, törvényes keretek közé terelje, több intézkedést hozott az egyenlő versenyfeltételek garantálására, a feketetaxizás visszaszorítására. Az Uber döntése azonban azt jelzi, hogy a cég nem vállalja a tisztességes piaci versenyt és törvényes működést – húzta alá az NFM.