A Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyetemi docense szerint bárhol, bármikor előfordulhatnak a nizzai tömeges gázoláshoz hasonló merényletek. Kaiser Ferenc az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában ugyanakkor hozzátette: legvalószínűbb azonban azokban az országokban, ahol jelentős muszlim közösségek élnek.

Ezen közösségek esetében is nagyjából mindössze 1-2 ezrelék a radikalizálódók aránya, ott, ahol milliós létszámban vannak jelen muszlimok, ez akár 1-2 ezer potenciális elkövetőt jelenthet  – tette hozzá a biztonságpolitikai szakértő. 

Virágok, mécsesek a merénylet helyszínénForrás: AFP/Valery Hache

84 halott, 303 sebesült

A dél-franciaországi Nizzában csütörtök este egy 31 éves tunéziai férfi bérelt teherautóval belehajtott a francia nemzeti ünnepet lezáró késő esti tűzijátékot néző tömegbe, és közben lövéseket adott le a város tengerparti sétányán. A támadásnak a legfrissebb adatok szerint 84 halottja és 303 sebesültje van, utóbbiak közül 121-en még kórházban fekszenek, 26 embernek pedig válságos az állapota.

Gyorsan radikalizálódott

A támadást szombaton a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet vállalta magára. Manuel Valls francia kormányfő a Journal du Dimanche című vasárnapi lapnak nyilatkozva arról beszélt, hogy a nizzai merénylő csupán tette előtt röviddel fordult a radikális iszlámhoz. A nyomozás során kiderült, hogy a támadó "nagyon gyorsan radikalizálódott" – mondta Valls. A kormányfő hozzátette, hogy az Iszlám Állam dzsihádista szervezet célzottan olyan magányos elkövetőket szólít fel támadásra, akik "ismeretlenek titkosszolgálataink számára". 

Infókat adnak

Kaiser Ferenc az M1-en kiemelte: a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezetnek sajnos ebből a szempontból nagyon jó a kommunikációja: folyamatosan töltenek fel üzeneteket, kézikönyveket az internetre: megosztanak minden információt arról, hogyan lehet "tömeges vérengzést" végrehajtani. Ezért cserébe azt kérik, hogy a támadó az ő nevükben kövesse el cselekményét.

Egyoldalú radikalizálódás

Így felbujtóként mindenképpen ott találjuk az események hátterében az ISIS-t – mondta a szakértő, hozzátéve: még akkor is, ha az illető radikalizálódása egyoldalú volt. A jelenlegi információk alapján a nizzai merénylő radikalizálódása is egyoldalú volt: még csak nem is töltött fel vagy osztott meg ilyen témájú üzeneteket, csak olvasott – jegyezte meg Kaiser Ferenc, hozzátéve: ezért sem került korábban a francia terrorelhárító szervek látókörébe.