Ősszel, majd jövőre is több új képzést indít a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, és a budapesti Ludovika Campus fejlesztése is folytatódik. Emellett Patyi András a Nemzeti Választási Bizottság elnökeként az október 2-i népszavazáson való részvételre buzdít.

Az NKE rektora elmondta: az egyetemen számos új képzést készítenek elő. Már idén elindítanak két - az új állami tisztviselőkről szóló törvény előmeneteli rendszerébe illeszkedő - szakirányú továbbképzési szakot: a közigazgatási tanulmányokat és a kormányzati tanulmányokat.

Ráadásul - emelte ki a rektor - a közigazgatási szakvizsgát is kiváltó képzéseket nemcsak a fővárosban, hanem - más felsőoktatási intézményekkel, a megyei kormányhivatalokkal együttműködve, valamint e-learning és távoktatási módszerek révén - igyekeznek minden megyében elérhetővé tenni. Idén a pótfelvételi eljárás keretében meghirdetik, és már szeptembertől elindítják a nemzetközi tanulmányok mesterszakot, amelyre az elmúlt időszakban a hallgatók körében, de a külügyi szférából is komoly igény mutatkozott - tette hozzá. 

Új épületek

Patyi András a Ludovika Campus fejlesztésének jelenlegi állásáról elmondta: épül az új oktatási épület, valamint a sportközpont is, ahol nemcsak a hagyományos sportágak gyakorlására, hanem lovaglásra, lőkiképzésre is lesz lehetőség. A parkon kívül, a Diószeghy utcában álló üres telken és a mellette lévő korábbi rendőrségi épületben alakítják ki a rendészettudományi képzés új központját, ahonnan a hallgatók és az oktatók - a tervek szerint - egy hídon járhatnak majd át a parkba, hogy ezzel se zavarják a közúti közlekedést. 

Patyi András elmondta, folytatódik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem fejlesztéseForrás: MTI/Balogh Zoltán

Patyi részvételre buzdít 

Patyi András a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnökeként a kötelező betelepítési kvótáról szóló országos népszavazással kapcsolatban elmondta: azon dolgoznak, hogy mindenki, aki élni szeretne a jogával, el tudjon menni szavazni, és hogy a népszavazási kampány - amely hivatalosan a szavazás előtti ötvenedik napon kezdődhet - törvényes rendben folyjon. 

Patyi András megjegyezte, hogy a választási szervnek feladata az is, hogy felszólítsa az embereket a szavazáson való részvételre, ezért ő is arra buzdítja az embereket, hogy vegyenek részt a referendumon, nyilvánítsanak véleményt. Az NVB elnöke ezzel együtt leszögezte, a népszavazás arról szól, ami a kérdésben le van írva, azaz, hogy a szuverenitást gyakorló Magyar Országgyűlés kezében maradjon-e a kötelező betelepítésről szóló döntés. 

"A brexit hatására mindenki, aki azt állítja, hogy az októberi népszavazás tulajdonképpen már az Európai Unióból való kilépésről szól, az elferdíti az igazságot" - hangsúlyozta. Kiemelte: ilyen népszavazás Magyarországon nem tartható. A korábbi alkotmány is kizárta, és a jelenlegi alaptörvény sem teszi lehetővé, hogy az Európai Unióból való kilépésről népszavazás döntsön - hangsúlyozta Patyi András.