A cél, hogy 2020-ra több tízezer elektromos autó legyen Magyarországon.

Január végén még csak 361 zöld rendszámú autó közlekedett az országban, jelenleg már 932, vagyis átlagban százat adnak ki havonta. A legtöbb zöld rendszámot Budapesten és Pest megyében adták ki - írja a Világgazdaság a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának közlésére hivatkozva. 

Havi százas tempóban zöldül az autóparkForrás: MTI/Marjai János

Erdélyi Péter, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének elnöke a lapnak azt mondta, a zöld rendszámok iránt mutatkozó csekély érdeklődés azzal magyarázható, hogy drágák a villanymotoros járművek, és hiányzik a megfelelő töltőhálózat is.

Az elektromos autók hatótávolsága ma még kicsi, egy töltéssel legfeljebb 100-130 kilométert tudnak megtenni. A kormány és az önkormányzatok különféle ösztönzőkkel segítik a járművek elterjedését, így például egyes városokban ingyen lehet parkolni velük, használhatják a buszsávot, ingyen lehet tölteni őket, és adókedvezményt is kapnak. 

A cél, hogy 2020-ra több tízezer elektromos autó legyen Magyarországon, de ehhez addig még sok pénzt kell a rendszerbe fektetni - hangsúlyozta Erdélyi Péter.