Nem egy magányos elkövető volt a nizzai terrorista, hanem az iszlám terrorral áll szemben az ország – ezt mondta Nicolas Sarkozy volt francia köztársasági elnök, aki indulni akar a következő elnökválasztáson. Szerinte a francia kormány semmit nem tett az elmúlt másfél évben, a Charlie Hebdo-támadás óta a terrorizmus ellen. 

Nicolas Sarkozy volt francia köztársasági elnök a vezető francia kereskedelmi televízió, a TF1 tegnap esti híradójában arról beszélt, hogy valódi tettek kellenek az iszlám terrorizmus ellen. Szerinte a szocialista kormány másfél éve, a Charlie Hebdo-terror óta nem csinált lényegében semmit. Azt mondta, unja, hogy háromhavonta megemlékezésekre kell járnia.

Arról is beszélt, hogy abba kell hagyni annak szajkózását, hogy a Nizzában 84 embert kegyetlenül meggyilkoló terrorista ilyen vagy olyan lelki beteg. A lényeg, hogy iszlám terrorizmusról van szó.

Nicolas Sarkozy szerint nem a lelki betegség a lényegForrás: MTI/EPA/Etienne Laurent

A francia újságok kezdetben ugyanis inkább magányos gyilkosnak mutatták Mohamed Lahouiej Bouhlelt, alapvetően egy hétköznapi pszichopatának, aki aztán nem hétköznapi mészárlást hajtott végre. Kétségtelen, hogy Tunéziában pszichiáterek kezelték,

rendszeresen volt dührohama, néhány hónapja meg baseballütővel fejbe vágott egy nizzai férfit, mert rádudált – és mindamellett egy csaló, piti tolvaj volt. Csalt a magánéletében is, úgy próbált jobb eredményeket elérni a body building szalonban, hogy olcsó doppingszerekkel tömte magát. Lopta a házban az áramot, az egyik szomszédja szerint megpróbálta zaklatni a két kislányát is.

A terrorista tartózkodási engedélyeForrás: AFP/francia rendőrség

De aztán kiderült, hogy kapcsolatban van egy közismert dzsihadista terroristával, aki tagokat toborzott. Nicolas Sarkozy ezért beszélt arról, hogy Mohamed Lahouiej Bouhlelt lelki problémáinak ismételgetése elfedi a lényegét: itt magával az iszlám terrorizmussal áll szemben Franciaország.