Balog a Klikről: A központosítás túl jól sikerült

Balog Zoltán
Budapest, 2016. július 19. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere beszédet mond a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) állománygyűlésén az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2016. július 19-én. Az állománygyűlésen átadták a tankerületi központi igazgatók kinevezését. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hibának nevezte, hogy korábban leértékelték az iskolaigazgatók munkáját. A Klik állománygyűlésén azt is mondta, a központosítás „túl jól sikerült”, így most a decentralizálás a jövő.
Vágólapra másolva!

Az igazgatóknak kell lenniük az igazi vezetőknek az iskolákban, az előző keretrendszer túlságosan leértékelte a munkájukat – mondta az emberi erőforrások minisztere a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) állománygyűlésén, ahol átadták a tankerületi központi igazgatók kinevezéseit.

Balog Zoltán miniszter a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) állománygyűlésén Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Balog Zoltán azt mondta: az igazgatók nem egyszerűen végrehajtói a tankerület utasításainak, hanem

Hozzátette: akkor lehet tőlük elvárni vezetőhöz méltó felelősséget, ha ehhez megadják az illetékességet is; ez talán az egyik legfontosabb változás a rendszerben.

Túl jól sikerült a központosítás

A miniszter arról is beszélt, hogy 2011-ben új alapokra helyezték a köznevelés rendszerét, de jelentős belső korrekciókra volt szükség az intézményfenntartásban.

A központosítás „túl jól sikerült” – állapította meg, hozzátéve: éppen ezért a decentralizáció a „jövő útja”, a rendszer alapelveinek a fenntartásával.

Balog Zoltán azt is mondta, hogy az átalakításnak köszönhetően „szabadabban lehet a rendszerben gondolkodni”.