Felakasztotta magát egy rab Sopronkőhidán

fizetős szolgáltatások a börtönökben, Egy fogvatartott televíziót néz zárkájában a Sopronkőhidai Fegyház és Börtönben
Vágólapra másolva!
Öngyilkos lett egy fogvatartott a Sopronkőhidai Fegyház és Börtönben. A rendőrség szerint nem gyilkosság történt - a  haláleset körülményeiről, hátteréről azonban a BVOP sem közöl részleteket, az elhunyt rab adatainak védelmére hivatkoznak.
Vágólapra másolva!

Felakasztotta magát egy rab a július 6-án, a sopronkőhidai fegyházban. Az ügyben folytatott belső vizsgálatot a napokban zárták le – ezek szerint az ügyben nem történt személyi mulasztás,

a rendőrség kizárta az idegenkezűséget.

A férfi jogerős büntetését töltötte a fegyintézetben, amikor véget vetett életének – testét a börtön személyzete találta meg, de az "azonnali és szakszerű segítségnyújtás" ellenére sem tudták megmenteni.

Név nélkül is személyes

Az eset körülményeiről érdeklődtünk a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságánál is. Névre, könnyen beazonosítható részletekre nen kérdeztünk rá, de szerettük volna megtudni, hogy a férfi

  • milyen körülmények között, milyen eszközzel végzett magával
  • hol történt az eset, tartózkodtak-e ott más fogvatartottak is
  • mennyi idő után találtak rá a holttestre
  • miért ítélték el az elhunytat, hány év volt még hátra büntetéséből

A BVOP viszont egyik kérdésre sem válaszolt, az információs önrendelkezési jogra hivatkozva. A büntetés-végrehajtási intézetekben fogvatartott elítéltekről szóló bármilyen információ ugyanis bűnügyi személyes adatnak számít.

Ahhoz, hogy kiadják, valamelyik hozzátartozó engedélye is kell - a kör pedig itt bezárul, hiszen a hozzátartozó neve is az elítélt személyes adatai közé tartozik,

amit a büntetés-végrehajtás szintén nem közölhet velünk.

Fokozottan figyelnek

A BVOP az esettel kapcsolatban fontosnak tartotta kiemelni, hogy fokozottan

figyelnek a rabok mentális egészségének megőrzésére.

"Már az intézetbe kerüléskor pszichológusok és reintegrációs tisztek vizsgálják meg az elítélteket, felmérik családi körülményeiket és pszichés állapotukat, ezek figyelembevételével sorolják be őket különböző biztonsági kockázati csoportokba" –írja a parancsnokság sajtóosztálya.

Zárka a sopronkőhidai fegyintézetben. Vannak fizetős szolgáltatások is, ez a rab példul saját tévéjét nézheti Forrás: MTI/Nyikos Péter

Arra is emlékeztetnek, hogy a rabokkal rendszeresen foglalkoznak pszichológusok, reintegrációs tisztek: igyelik kapcsolattartásuk helyzetét, ösztönzik őket a tanulásra, és a szabadidős tevékenységre, " ezzel is csökkentve azokat a tényezőket, amelyek önkárosításhoz vezethetnek."

Ha nézik, miért nem látják?

Utóbbi viszont felveti a kérdést: ha tényleg nem történt bűncselekmény, és az elítélt rabbal is rendszeresen foglalkoztak, miért nem figyeltek fel romló pszichés állapotára - ha pedig felfigyeltek, miért nem sikerült megelőzni az öngyilkosságot.

Ha ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes lelkielsősegély-számot!