Lázár János irányítja majd a stratégiai kabinetet, Varga Mihály pedig gazdasági kabinetet. Rogán Antal pedig mindkét testület munkájában részt vesz majd állandó meghívottként.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter irányítja a kormányzati munkában újonnan létrehozott stratégiai kabinetet, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pedig a gazdasági kabinetet - olvasható a csütörtöki Magyar Közlönyben, amelyben megjelentek a kormány két új kabinetjéről szóló jogszabályok.

Lázár János vezeti majd a stratégiai, Varga Mihály pedig a gazdasági kabinetetForrás: MTI/Kovács Attila

A kormány ügyrendjéről szóló határozat a kormányzati döntéshozatal szakmai előkészítő fórumaiként a közigazgatási államtitkári értekezletet és a fejlesztéspolitikai koordinációs bizottságot nevezi meg, politikai döntéshozó szervekként pedig a kormányt, a stratégiai kabinetet, a gazdasági kabinetet és a nemzetbiztonsági kabinetet.

Rogán mindenhol ott lesz

A két kabinet vezetője tagja lesz a másik kabinetnek, mellettük a tagok között sorolja fel a határozat Trócsányi László igazságügyi minisztert, valamint az éppen tárgyalt napirendi pontot előterjesztő minisztert, illetve minisztereket.

A kormányhatározat rögzíti, hogy mindkét kabinet ülésén állandó meghívottként részt vesz a miniszterelnök kabinetfőnöke, Rogán Antal is.A feladat- és hatásköröket szabályozó rendelet és az ügyrendről szóló határozat egyaránt pénteken lép hatályba.

Hogy legyen idő a felkészülésre

Lázár János két hete jelentette be, hogy a miniszterelnök döntése nyomán a kormányzat munkája két kormánykabinetbe, egy gazdasági és egy stratégiai kabinetbe tagozódik a jövőben.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is elmondta, hogy a döntéshozó és -előkészítő szervekről van szó, Orbán Viktor elhatározása alapján témák, ügyek tartoznak majd a kabinetekhez. A változás célja, hogy több idő maradjon a két kabinetben jelentős döntések előkészítésre, egyeztetésekre, és hatékonyabb legyen a kormányzati tevékenység, jobb legyen a kormányzás.

Egy lapinterjúban arról is beszélt, hogy

  • a gazdasági kabinet a döntések költségvetésre gyakorolt hatását vizsgálja majd,
  • a stratégiai pedig azt nézi, hogy az adott javaslat szinkronban van-e a kormány alapvető célkitűzéseivel.

Emellett a kabinetek abban segítik a miniszterelnököt, hogy legyen ideje felkészülni a következő választásra, és olyan ügyekkel foglalkozni, amelyek hosszú távon befolyásolják az emberek életét.