A salátákkal minden rendben

salátafajták jégsaláta
Vágólapra másolva!
35 előrecsomagolt salátakeveréket és azok fő összetevőjét, a jégsalátákat vizsgálta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A laboratóriumi vizsgálatok alapján valamennyi megfelelő volt, csak jelölési hiba miatt szabnak ki bírságot, és nem engedélyezett hatóanyag használata okán indul hatósági eljárás.
Vágólapra másolva!

12 jégsalátát és 23 előrecsomagolt salátakeveréket vizsgáltak a Szupermenta júliusi terméktesztjén. A salátakeverékek csomagolása Magyarországon történt, a jégsalátákat – egy spanyol termék kivételével – mind hazánkban termesztették.

Két esetben találtak nem engedélyezett növényvédő szert Forrás: Origo

A NÉBIH laboratóriumaiban megvizsgálták, hogy találhatóak-e a mintákban mikroorganizmusok (pl. Salmonella spp., Listeria monocytogenes, E. coli, Hepatitis A vírus), növényvédőszer-maradékok, nitrát, nitrit. Valamennyi termék megfelelt az előírásoknak.

Két esetben mutattak ki viszont nem engedélyezett növényvédő szert a friss jégsalátáknál; az érintett termelőkkel szemben hatósági eljárás indul – tudatta közleményében a Nébih.

Az előrecsomagolt termékeknél több jelölési probléma is akadt, ezért a 23 termékből végül 19-nél indult hatósági eljárás. 10 termék esetében élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság, amelynek várható összege kb. 500.000 Ft.