35 előrecsomagolt salátakeveréket és azok fő összetevőjét, a jégsalátákat vizsgálta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A laboratóriumi vizsgálatok alapján valamennyi megfelelő volt, csak jelölési hiba miatt szabnak ki bírságot, és nem engedélyezett hatóanyag használata okán indul hatósági eljárás.

12 jégsalátát és 23 előrecsomagolt salátakeveréket vizsgáltak a Szupermenta júliusi terméktesztjén. A salátakeverékek csomagolása Magyarországon történt, a jégsalátákat – egy spanyol termék kivételével – mind hazánkban termesztették.

Két esetben találtak nem engedélyezett növényvédő szertForrás: Origo

A NÉBIH laboratóriumaiban megvizsgálták, hogy találhatóak-e a mintákban mikroorganizmusok (pl. Salmonella spp., Listeria monocytogenes, E. coli, Hepatitis A vírus), növényvédőszer-maradékok, nitrát, nitrit. Valamennyi termék megfelelt az előírásoknak.

Két esetben mutattak ki viszont nem engedélyezett növényvédő szert a friss jégsalátáknál; az érintett termelőkkel szemben hatósági eljárás indul – tudatta közleményében a Nébih.

Az előrecsomagolt termékeknél több jelölési probléma is akadt, ezért a 23 termékből végül 19-nél indult hatósági eljárás. 10 termék esetében élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság, amelynek várható összege kb. 500.000 Ft.