Kiállítás a könyvnyomtatás történetéről

2016.07.24. 15:56

A nyomtatott betű mesterei címmel a könyvnyomtatás és a könyvillusztráció történetéről nyílt kiállítás július 21-én Szegeden - írja a kultura.hu.  A Somogyi-könyvtár régi és ritka könyveiből összeállított tárlaton a nyomdászat történetében úttörőnek számító mesterek remekei és a sokszorosítás munkafolyamatai elevenednek meg.

Az ősnyomtatványoktól az 1940-es évekig nyúló válogatás bemutatja a neves európai és magyar műhelyek kiadványait. Az október elejéig tartó tárlaton látható más ősnyomtatványok mellett a magyarok történetét megörökítő Thuróczi-krónika 1488-as augsburgi kiadása is.

A látogatók megismerhetik miként fejlődött a sokszorosítás eljárása Gutenbertgtől nappjainkig. 

A kiállításon külön foglalkoznak az első szegedi nyomda történetével, amelyet Grünn Orbán alapított 1801-ben. 

Részletesebben bemutatják a magyar irodalom és könyvtervezés igazi műhelyének számító, 1882-ben alapított gyomai Kner-nyomdát is.

A nyomtatott könyv fejlődésének legkorábbi éveitől felmerült az igény, hogy a kiadványok díszesen, műgonddal készülhessenek. A sokszorosított grafikai technikák között a fametszés a legrégebbi eljárás, amely során rajzolók, festők, másolók, fametszők együttes munkája nyomán születik meg a művészi kivitelű illusztráció. A kiállítás a teljesség igénye nélkül mutat be neves művészeket és alkotásokat, amelyek segítségével újra a figyelem középpontjába kerülhetnek az ősi, idő- és értékálló díszítési technikák.