Újabb magyar rendőrkontingens indult Macedóniába

2016.07.25. 09:33

A huszonöt fős egység a macedón–görög határszakaszon teljesít majd szolgálatot 30 napon át. Járőr-, kísérői és őrzési feladatokat látnak majd el.

Ez már a hatodik olyan magyar rendőri egység, amely Macedóniába indul, a korábbi öt kontingensben hetvennyolcan utaztak ki. 

A görög–macedón határ görög oldalán, Idomeniben mintegy 8400, főként Irakból, Szíriából és Afganisztánból érkezett migráns gyűlt össze májusraForrás: Origo

A rendőröket Papp Károly országos rendőrfőkapitány búcsúztatta Budapesten, a Készenléti Rendőrség központjában. Az altábornagy felidézte, hogy az elmúlt egy évben tíz országban mintegy kétszázhetven magyar rendőr látott el határrendészeti feladatokat. Legnagyobb létszámban Szlovéniába, Szerbiába, Macedóniába és Görögországba utaztak magyar rendőrök. 

A fogadó országok rendőri vezetői mindenhonnan magas szintű munkáról és tevékenységről adtak visszaigazolást. A most kiküldött egység a macedón rendőrség irányításával és felügyeletével, saját felszerelésével látja majd el tevékenységét. 

A macedón–görög határszakaszra szolgálatteljesítésre utazó magyar rendőri kontingens tagjaiForrás: MTI/Balogh Zoltán

A rendőrök kiemelt feladata lesz az államhatárok jogellenes átlépésének megakadályozása, a szabályozott belépés biztosítása, a lezárt balkáni útvonalon a migránsok mozgásának ellenőrzése. Ezenkívül hatékonyan közre kell működniük az embercsempészet megelőzésében, valamint az embercsempészek felderítésében is. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK