Orbán: Minden migráns terrorkockázat, nincs szükség bevándorlókra

2016.07.26. 15:52

Magyarországnak nincs szüksége bevándorlókra, már csak azért sem, mert "minden egyes migráns terrorkockázatot jelent" - ismertette a magyar álláspontot Orbán Viktor kormányfő, miután Christian Kern osztrák kancellárral tárgyalt. Migránskérdésben van, amiben eltért az álláspontjuk, de Ausztria segít például a magyar-szerb határ védelmében. Abban egyetértettek, hogy erősíteni kell a gazdasági együttműködést.

A menekültügy különböző kérdései tették ki az Orbán Viktor miniszterelnök és Christian Kern osztrák kancellár közti tárgyalások nagy részét, de sok szó esett a gazdasági együttműködés tapasztalatairól, további lehetőségeiről is - hangzott el a két politikus tárgyalása utáni budapesti tájékoztatón.

Új fejezetet nyitottak

"Van némi bukéja a találkozónak, hiszen az Országház delegációs termében vagyunk, ahol még a régi időben az osztrák és a magyar delegációk találkoztak" - kezdte Orbán Viktor, aki szerint régen szolgálhattunk olyan jó külpolitikai hírekkel, mint ma, hiszen eredményes tárgyaláson vagyunk túl.

Christian Kern osztrák kancellár és Orbán Viktor miniszterelnök az OrszágházbanForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

"Mégiscsak sógorok volnánk" - folytatta a kormányfő, megjegyezve, hogy a két ország közti jó viszony történelmi, gazdasági és földrajzi alapjai megvannak, mégis

az utóbbi időben a politikai alapok megrendültek, ezért a tárgyaláson az volt a cél, hogy új fejezetet nyissanak, ami sikerült is.

A két ország közötti erős kapcsolatra a gazdaságot hozta Orbán példaként. Megjegyezte: Ausztria Magyarország második legnagyobb kereskedelmi partnere, 3000 osztrák cég 70 ezer munkahelyet tart fenn, vagyis "majdnem 300 ezer magyar ember kenyerét biztosítja".

Nem mindig értenek egyet, de fontos a bizalom

Hasonlóan nyilatkozott Christian Kern osztrák kancellár is, amikor azt mondta: egy sor gazdasági kérdést vitattak meg, fontosak számára ezek a kapcsolatok, Magyarország pedig az egyik legfontosabb kereskedelmi partnere Ausztriának.

A kancellár azt is mondta: a találkozó fő célja volt, hogy új fejezetet nyissanak a közös kapcsolatokban. Különösen fontos ez még akkor is, ha egyes kérdésekben eltérő véleményen is vagyunk, mert fontos, hogy megértéssel, bizalommal kezeljük ezt, és közös megoldásra jussunk."

Mindenkit visszaküld a Balkánra

Magyarország "a nemzetközi jog hibátlan és szó szerinti betartásában" érdekelt Orbán szerint, így minden olyan migránst visszaveszünk az osztrák-magyar határon, aki Magyarországon lépett be az Európai Unió területére (...), akármekkora ez a szám, mindenkit korlátlanul vissza tudunk vinni a Nyugat-Balkánra" - mondta.

A magyar kormányfő azt javasolta az osztrák kancellárnak, hogy a két ország közösen védje a szerb-magyar határt, és meg is állapodtak abban, hogy Ausztria 20 rendőrt küld a térségbe a határvédelem segítésére. Ám Magyarország szeretné, ha ez a szám nagyságrenddel nagyobb lenne.

Tiltakozó migránsok a kiskunhalasi befogadóközpontbanForrás: MTI/Ujvári Sándor

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a törvények már nem teszik lehetővé, hogy Magyarország területén illegálisan tartózkodjon valaki. Azt mondta, a szerb-magyar határt légmentesen lezártuk, nyolcezer katona és rendőr dolgozik lent, és ha ezt fönntartjuk, akkor Ausztriát is meg tudjuk védeni az illegális bevándorlóktól."

Az osztrák kancellár is megemlítette a 20 rendőrt, akiket a szerb-magyar határra vezényelnek, és azt mondta: ez egy első lépés, mert vizsgálják, hogy az osztrák hadsereg erőit is bevessék-e. Hozzátette: utóbbit elsősorban az emberi segítségnyújtás területére értette.

Illegális bevándorlók Hegyeshalom utcáján a magyar-osztrák határ felé tartanak tavaly szeptemberbenForrás: MTI/Krizsán Csaba
A határon

A két politikus megbeszélésén természetesen szóba kerültek Ausztriának az osztrák-magyar határszakasz védelmét érintő intézkedései. Ezekről a magyar kormányfő azt mondta, "semmi szükség arra, hogy az osztrák-magyar határon olyan lépéseket tegyünk, ami kárt okoz az ott élőknek". Megjegyezte: ezeket az intézkedéseket a magyar fél, bár nem sérelmezi, azok kényelmetlenek, kellemetlenek, sőt a munkavégzés szempontjából kifejezetten károsak, ezért arra kérte a kancellárt, hogy a minimálisra szorítsák ezeket a teendőket. Az intézkedésekről Christian Kern osztrák kancellár úgy vélekedett: azok szeptember elejéig maradnának fenn a határon, de gondolkodnak arról is, mit tegyenek, ha ez nem elegendő, és szóba került a határőrizet megerősítése is. Ez persze a térségben élő ingázók miatt nem könnyű, az ő mozgásukat nem szeretnék korlátozni - tette hozzá. A kancellár úgy fogalmazott: "Ausztriának nem elsődleges célja, hogy lezárja a Magyarországgal közös határát."

Orbán: A migráns terrorkockázat

"A magyar felfogás szerint minden egyes migráns terrorkockázatot jelent" - állapította meg Orbán Viktor, aki azt is mondta, hogy Magyarország csak annyi embert enged be a határain, amennyinél le tudja folytatni a biztonsági ellenőrzést, ami hónapokig is eltarthat. Ha beengedtük, nem tehetjük zárt táborokba, ahogy eddig, mert az Európai Bizottság így döntött" - mondta a kormányfő. 

Orbán Viktor és Christian Kern sajtótájékoztatójaForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

"Ha valakit menekültügyi eljárás miatt beengedünk, amíg döntenek róla jogerősen, szabadon közlekedhet, így általában megindulnak Ausztria felé (...) ezt Ausztria joggal teszi szóvá, de ennek megoldásában a mostani európai jog nemhogy segít minket, hanem akadályoz" - folytatta Orbán.

Orbán Viktor kitért a délelőtti franciaországi eseményekre, amikor két terrorista túszokat ejtett egy templomban, és megölte egyiküket, mielőtt lelőtték őket a rendőrök. Mivel nem sokkal korábban az Iszlám Állam közölte, hogy az ő katonáik voltak a merénylők, a magyar kormányfő a tájékoztatón "a keresztény Európával szembeni terrortámadásról" beszélt.

Terrorizmus és Trump

Kérdésre válaszolva a tájékoztatón az osztrák kancellár kifejtette, hogy őt is megrázták az utóbbi hetek franciaországi és németországi eseményei, mégis - állapította meg - néhány dolgot ez ügyben másként látnak a magyar kormányfővel. Egy iszlám nélküli dzsihádról van szó, ami itt történik, az túlmutat a bevándorlás problémáján, az integráció módszereit kell megvizsgálni" - mondta.

Orbán Viktor miniszterelnök és Németh Zsolt a 27. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn 2016. július 23-ánFotó: Adrián Zoltán - Origo

Szintén kérdésként merült fel Orbán Viktor kiállása Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölt mellett, amit az osztrák kancellár diplomatikusan csak úgy kommentált: "Donald Trumpról csak annyit: férfiként soha nem szabad festenünk a hajunkat."

Donald TrumpForrás: MTI/EPA/Justin Lane

Orbán Viktor szerint az elnökválasztás az amerikaiak dolga, amibe nem kíván beleszólni. Ám külpolitikai szempontból Magyarország számára nem mindegy, ki az elnök - folytatta, hozzátéve: "a demokraták külpolitikája Európának rossz, Magyarországnak pedig halálos. Ezzel szemben a republikánusoké Magyarországnak - ami ellenzi a demokráciaexportot és a migrációt - az életet jelenti."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK