Buszt térített el, egy utast hasba lőtt az ukrán fegyveres

Vágólapra másolva!
Tizenöt év után fogták el az ukrán férfit, aki még 2001-ben fegyverrel akart eltéríteni és Ukrajnába vezetni egy kisbuszt. A füstbe ment akció közben majdnem megölt egy embert.
Vágólapra másolva!

Emberölés kísérlete miatt küldenék fegyházba a fegyveres ukrán buszteltérítőt, akit 15 év után fogtak el a hatóságok.

Ingyenutat és autót akart

A bűncselekmény 2001 novemberében történt, a vádlott azonban már korábban

eltervezte, hogy magát stopposnak álcázva, erőszakkal jut el Ukrajnába, és így megszerzi az eltérített járművet.

Tervéről tudott egy nő is, aki szintén stopposként tartott vele – illetve egy férfi, akit a megbeszéltek szerint már az elrabolt autóval vettek volna fel. A páros november 19-én, az osztrák-magyar határon szállt be egy Ukrajnába tartó, 5 millió forintos értékű kisbuszba, amiben a sofőrön kívül még ketten utaztak.

Stopposból emberrabló

Az ukrán férfi Tata környékén váltott szerepet:

pisztolyát a sofőrre fogta, átvette az uralmat a busz felett

– és követelte, hogy az általa meghatározott sebességgel menjenek tovább, az utasok pedig maradjanak ülve.

Egyikük azonban rövid idő múlva rátámadt a fegyveresre: dulakodás kezdődött, eközben az eltérítő kétszer is hasba lőtte az ellenálló utast. A sofőr a lövések hallatán fékezett, a támadó kiugrott a kisbuszból, hoppon maradt társnőjét pedig a sértettek tartották vissza.

Tragédia is történhetett volna

A hasba lőtt férfi válságos állapotba került – mindkét lövés halálosnak számított volna, életét azonban megmentette a gyors és szakszerű műtét, majd az intenzív terápia.

Az eltérítő társnőjét korábban jogerősen elítélték, július 27-én pedig a lövöldöző ellen is vádat emelt a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség. Harmadik társukat – aki a megbeszélt helyen várt a kisbuszra – még körözi a rendőrség.