Hiába dobáltak több teherautónyi görögdinnyét a termelők a budaörsi Tesco bejárata elé, az áruházlánc elutasította követelésüket. A gazdák magasabb felvásárlási árat szeretnének.

A Tesco árpolitikája ellen tiltakoztak a dinnyetermelők: teherautókról dobáltak dinnyét a budaörsi Tesco elé, mondván: az áruházlánc túlzottan alacsony akciós árai lenyomják a felvásárlási árakat. A Tesco szerint csak leakciózták a készleten lévő árut, és a cégnek nem célja az árak lenyomása.

Egy termelő dinnyét szór a budaörsi Tesco elé az áruházlánc árpolitikája ellen tiltakozvaForrás: MTI/Soós Lajos

Oravecz Tamás, a Dinnyetermelők Országos Egyesületének elnöke elmondta, hogy az áruházlánc hétfőn kilónkénti 49 forintos dinnyeakciót hirdetett, ami 20-25 forintos felvásárlási árat generál szerinte, és ezzel súlyos veszteséget okoz a szezon közepén az ágazatnak. 

Így tiltakoztak a dinnyetermelőkForrás: MTI/Soós Lajos

Oravecz Tamás elmondta: az áruházlánc ugyan 79 forintra emelte a magyar dinnye kilónkénti árát, de a szövetség szerint 100 forintos kilónkénti fogyasztói ár lenne elfogadható. Az elnök azt sem tartotta észszerűnek, hogy az áruházlánc a szavatosság lejárta előtt készletkisöpréssel indokolta az alacsony árat.

A Tesco úgy reagált: nem célja az árak lenyomása, a dinnye akciós ára 99 forint, ennél alacsonyabb ár a túlkészlet miatt fordulhat elő.Tavaly a nyári szezonban értékesített görögdinnye mennyisége importtal együtt 8,5 millió kilogramm volt, ebből 7 millió kilogramm a Magyarországon termesztett.