Hét migráns szökött meg kedden este a kiskunhalasi őrzött táborból, közülük négy még szökésben van – közölte Bakondi György. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója arról is beszélt, hogy a határőrizet viszont megszilárdult.

Öt algériai és két marokkói férfi megszökött kedd este a kiskunhalasi őrzött befogadóállomásról, hármukat már elfogták a hatóságok, kettejük tartózkodási helyét pedig már ismerik – közölte Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó. A hatóságok komoly erőkkel keresik az elszökött embereket, akik mind erőszakos, tiltott határátlépést követtek el, ezért őrizték őket a táborban.

Az eset előzménye, hogy kedden este egy algériai bevándorlót fogtak el szökési kísérlet közben, az ezt követően tartott létszámellenőrzésen derült ki, hogy több fiatal férfi elhagyta a tábort. Bakondi beszámolt arról is, hogy egy iraki migráns összevagdosta a testét a késő esti órákban.

A határőrizet megszilárdult 

A főtanácsadó arról is beszélt, hogy megszilárdult a határőrizet, és jelentősen csökkent a befogadóállomások telítettsége a július eleji jogszabályváltozás miatt. Ugyanakkor – jegyezte meg – több nyomásgyakorlási kísérlet is érzékelhető, egyebek mellett civil szervezők aktivizálódása miatt.

Bakondi György – utalva a francia-, és németországi eseményekre – példátlannak nevezte a július 14. és 26. közötti terrorcselemény-sorozatot, ami szerinte az európai belbiztonsági helyzet romlását jelzi. Kijelentette: az illegális migráció veszélyes, súlyos köz- és nemzetbiztonsági kockázatot rejt.