A pluszforrás csökkentheti a háziorvosi terhelést

2016.08.01. 08:12

Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke szerint a kormányzati forrásátcsoportosítás eredményeként csökkenhet a háziorvosok terhelése, így a praxis tulajdonosa eldöntheti, akar-e dolgozni szabad- és ünnepnapokon.  

Selmeczi Kamill a Magyar Nemzetnek nyilatkozva komoly problémának nevezte, hogy a szervezett ügyeleti rendszerek – amelyek során nemcsak az adott praxis orvosai osztják be az ügyeletet, hanem máshonnan is érkeznek orvosok – önkormányzati hozzájárulás nélkül, pusztán az Országos Egészségbiztosítási Pénztár forrásaiból nem fenntarthatók. 

A házi-gyermekorvosok esetében még nehezebb megoldani az ügyeletet, mert jóval kevesebben vannak, mint a felnőttellátásra szakosodott orvosokForrás: Dreamstime

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke is úgy vélekedett, hogy a jobb finanszírozás javíthat a háziorvosi ellátás helyzetén. Felhívta ugyanakkor a figyelmet a szakemberhiányra, és a megfelelő fizetésének fontosságára. Azt mondta: maximum 2-3 ezer forintos órabérért dolgoznak az orvosok. Szerinte a házi-gyermekorvosok esetében még nehezebb megoldani az ügyeletet, hiszen jóval kevesebben vannak, mint a felnőttellátásra szakosodott kollégáik.