Politikus ellen is vádat emeltek hűtlen kezelés miatt Szegeden

2016.08.03. 11:27

A Csongrád Megyei Főügyészség hat ember, köztük egy jegyző és egy alpolgármester ellen emelt vádat hűtlen kezelés miatt. Azzal gyanúsítják őket, hogy 2008 és 2012 között több mint 300 parkolóbérletet osztottak ki ingyenesen, holott erre jogszabályi lehetőségük nem volt, 40 millió forint kárt okozhattak. 2013 óta legálisan lehet bérletet átadni. Az adott időszakban Mózes Ervin volt a jegyző, aki szerint a vád képtelenség. Az érintett alpolgármester Solymos László.

Botka László MSZP-s polgármester egyik alpolgármestere és a jegyző is szerepel azok között, akik ellen vádat emeltek a szegedi önkormányzat által 2008 és 2012 között ingyenesen és jogellenesen kiosztott parkolóbérletek ügyében – közölte a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője augusztus 3-án, szerdán. Szanka Ferenc tudatta, a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség a hat érintettet többrendbeli, jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével vádolja.

Mózes Ervin volt a jegyző

2008 és 2012 között több alpolgármestere is volt Szegednek. Ebben az időszakban és jelenleg is Mózes Ervin Szeged jegyzője, aki címzetes főjegyzőként végzi ezt a feladatot.

A városháza egyelőre nem reagált a vádemelés ügyében.

Évtizedes gyakorlat 

Két évtizedes gyakorlat, hogy Szegeden a jelenleg is hatályos közgyűlési rendelettel egyezően kedvezményes parkolási bérlettel segítik például az önkormányzati képviselők munkáját – nyilatkozta a Delmagyar.hu-nak Mózes Ervin.

A főjegyző azt mondta, a városért dolgozó országgyűlési és önkormányzati képviselők, valamint a polgármesteri hivatal magas beosztású köztisztviselői és egyes állami szervek vezetői közfeladatuk ellátásához kapták a parkolóbérletet. Hozzátette: ez utóbbi hivatalos személyek között vannak rendőri vezetők, alkotmánybíró és kormányhivatal-vezető is.

Rendőrségi járművekre is adtak 

Mózes Ervin "képtelenségnek" tartja az ügyészség álláspontját. Elmondta azt is: a parkolási rendszert üzemeltető cég vezetőit hűtlen kezeléssel, Solymos László (MSZP) alpolgármestert, Kalmár Gábor kabinetvezetőt és őt magát felbujtással vádolják. Nem emeltek vádat azonban a társaság igazgatói ellen abban az esetben, amikor ugyanilyen konstrukcióban ingyen biztosítottak parkolóbérletet a rendőrség gépjárműveire vagy jelentős kedvezményt, gyakorlatilag ingyenes parkolási lehetőséget adtak az Arany János utcai parkolóházban az ügyészség és bíróság alkalmazottainak – tette hozzá. Kitért arra is, hogy a városházán nem született döntés arról, ki kapjon parkolóbérletet, csupán javaslatot fogalmaztak meg a cégvezetőknek.

40 milliós kárt okozhattak

A városi tulajdonban levő, parkolási rendszert üzemeltető gazdasági társaság egymást követő két ügyvezetője, egy üzletágvezetője, valamint három, az önkormányzat részéről eljáró ember – köztük egy választott politikus –a vádirat szerint mintegy negyvenmillió forint vagyoni hátrányt okozott a cégnek, illetve a városnak azzal, hogy 2008 és 2012 között több mint háromszáz kombinált bérletet adott ki ingyenesen.

Vezetői értekezleten döntöttek

A vádirat szerint az önkormányzatnál évente vezetői értekezleteken döntöttek arról, hogy kik azok az önkormányzattal, illetőleg a polgármesteri hivatallal kapcsolatban álló emberek, akik ingyenes kombinált parkolóbérletet kaphatnak. 2013. január 1-jén lépett hatályba az a közgyűlési rendeletmódosítás, amely jogszabályi alapot teremtett a parkolóbérletek ingyenes átadására. Azt megelőzően azonban semmilyen jogszabály vagy egyéb rendelkezés nem tette ezt lehetővé – tudatta a csoportvezető ügyész.