Nyomoznak az elmaradt nyári táborok miatt

A Csillebérci Szabadidő Központ területén lévő Challangeland kalandpark.
Tizenhárom gyerek sérült meg a csillebérci kalandparkban 2016.05.22-én.
2016.05.23.
A Csillebérci Szabadidő Központ területén lévő Challangeland kalandpark. Tizenhárom gyerek sérült meg a csillebérci kalandparkban 2016.05.22-én. 2016.05.23.
Vágólapra másolva!
Csalás miatt nyomoz a rendőrség az ELTE-n meghirdetett táboroztatási ügyben, közel kilencven hallgató fizetett rá szó szerint arra, hogy hitt a nyári munkát kínáló, angliai alapítású cégnek. Nagyot bukott egy soproni szabadidőközpont is, a táborok szervezője cáfol, és levelekben fenyegetőzik.
Vágólapra másolva!

Csalás miatt indított eljárást a BRFK az ELTE-n reklámozott, aztán rendre elmaradó nyári táborok ügyében.

Fizettek, hogy dolgozzanak

Mint arról az Origo elsőként beszámolt, közel kilencven egyetemista kötött szerződést a nyári táboroztatást hirdető SDM Global Enterprisesszal. Nevelői munkára jelentkeztek, és

fejenként nyolcezer forintos regisztrációs díjat is fizettek,

ami aztán éppúgy elúszott, mint a cég Sopronba és Csillebércre meghirdetett programjai.

Nyugtat és ijesztget

A károsultak egyike július 27-én tett feljelentést, miután több mint egy hónapig várt hiába a díj visszafizetésére – és bár egyedül ment be a rendőrségre, információink szerint 15 egyetemista panaszát képviselte.

Csillebércen nem dőltek be az ajánlatnak, a soproni ifjúsági tábor viszont valódi lehetőségeket szalasztott el az SDM leszervezett, majd elmaradó programjai miatt Fotó: Marton Szilvia - Origo

Hogy a feljelentéshez miért csak ennyien adták nevüket, azt magyarázhatja az egyenkénti alacsony veszteség – de az is, hogy a programokat szervező titokzatos férfi,

Stephen D. Milton alapos háttérmunkával dolgozta meg az érintetteket.

Két hallgatónak például térítette a regisztrációs díjat, és egy szülőnek is visszafizette a nyári tábor 35 500 forintos költségét – az után, hogy az Origo beszámolt az érlelődő botrányról. Az törlesztés híre terjedt az érintettek között, és sokakat lecsillapíthatott.

Másokat viszont épphogy megfélemlített: a birtokunkba került levélben arra figyelmeztette az elégedetlenkedőket, hogy a szerződéskötéskor vállalták, nem nyilatkoznak a táborok ügyeiről a sajtónak – sőt

perrel fenyegetett meg mindenkit

(köztük oldalunkat is), aki szerinte rágalmazza őt.

Stephen D. Milton keményen üzent a pénzüket követelő hallgatóknak Forrás: Origo

Mire volt ez jó?

Kérdéses, hogy egyáltalán mi volt Stephen D. Milton terve a táborok meghirdetésével – már csak azért is, mert úgy tudjuk, jelentős haszna nem származhatott a nagy volumenű blöffből.

A hallgatók teljes befizetése sem érhette el az egymillió forintot,

a nyári táborokra pedig – korábbi értesülésünkkel ellentétben - csak kevés szülő jelentkezett. A legnagyobb kár a Soproni Gyermek és Ifjúsági Tábort érhette.

Futás a kötbér után

Úgy tudjuk, a tábor üzemeltetői

4,5 millió forintos kötbért kérnek számon

az SDM Global Enterprises Ltd.-n, miután hiába foglaltak három turnusban is 200 főnek helyet a szervező nyári programjainak – a táborok sorban elmaradtak, helyükre pedig már nem lehetett újakat szervezni, mert az SDM csak jóval a kikötött visszalépési határidő után jelezte, hogy nem tudja megtöltetni a lefoglalt helyeket.

Facebookon is hirdették, ma már hiába keresnénk a bedőlt táborozási projekteket Forrás: Facebook

„Miltonék már több mint két héttel túllépték a megbeszélt kötbérfizetési határidőt, küldjük nekik a felszólító leveleket, de még csak nem is válaszolnak" – mondta a központ egyik, névtelenséget kérő munkatársa.

A csillebérci táborban óvatosabbak voltak: miután Stephen D. Milton többször nem küldte vissza a szerződéshez szükséges visszaigazolásokat, és halogatta a táborozás részleteinek tisztázását is, egyszerűen törölték a foglalásokat, így anyagi kár sem érte őket.

A Milton-rejtély

Stephen D. Milton magyarországi tevékenysége éppolyan zavaros, mint a táborozással kapcsolatos fellépése. A magát honlapján üzleti tanácsadóként jellemző férfi februárban tűnt fel az ELTE-n, ahol egy HÖK-ös munkatárs közvetítésével nevelői állást kínált a hallgatóknak.

Stephen D. Milton két előadást is tartott a hallgatóknak. Azt ígérte, hogy Csillebércen és a soproni Brennbergbányán többturnusos, 200 fős gyerektáborokban dolgozhatnak július és augusztus folyamán. Milton egyébként ingyen kapta meg az ELTE Lágymányosi Campusának egyik termét, az egyetem látszólagos támogatása pedig csak hitelességét erősítette.

Az intő jelek csak később kezdtek sokasodni:

  • a beígért felkészítő órák elmaradtak
  • az állásajánlatot közvetítő HÖK-munkatárs kihátrált, mondván, az SDM független az ELTE-től
  • a táborok elmaradtak, a szerződés szerint visszajáró regisztrációs díj helyett további ígéreteket és fenyegetéseket kaptak a reklamálók

Az viszont eleve gyanús lehetett volna, hogy az Angliában bejegyzett céget a hangzatos nevű Future Generations International Youth and Children's Organization magyarországi tagjaként mutatták be,

ilyen szervezetnek viszont nyoma sincs a neten,

neve csak a nyári táborokat hirdető oldalon szerepelt. Cikkünk megjelenése után egyébként mind a Taboroztatas.hu-t, mind az SDM saját honlapját zárolták, böngészni sem lehet rajtuk.

D. Milton, mint Dömötör?

Stephen D. Miltont többen is Dömötör Istvánnal azonosították a károsultak közül – az SDM cégjegyzékes dokumentumai pedig szintén arra utalnak, hogy a társaságot Dömötör István és élettársa alapította.

SDM-vezetők Forrás: Origo

Ráadásul a Dömötör nevet tartalmazza egy magyar lovagrend url-je is, aminek zászlaját Stephen D. Milton töltötte fel a Pinterestre.

Dömötör István nevére keresve már több találatot is kiad az Opten – nyolc, felszámolás vagy kényszertörlés alatt álló magyar cég köthető hozzá, közöttük a Beautiful Ladies Kft. vagy a Mondén Social Club Zrt.

Bedőlt, felszámolt, törölt cégeket jelez a Dömötör nevéhez kötődő összesítés Forrás: Opten.hu

Az összesítésből az is kiderül, hogy Dömötör Istvánt itthon hat évre, egészen 2019 októberéig eltiltották a cégvezetéstől - ez megmagyarázhatja az angliai cégalapítást is.