Eltűnt 18 éves fiú: egymilliót fizetnek annak, aki tudja az igazságot

18 éves, 2009, 2009. 09.10., 2016. 08. 05., Ackermann Dávid, Ackermann Dávid szülei, Eltünt, Margit-sziget, Vecsés
Vágólapra másolva!
Belebetegedtek fiuk eltűnésébe Ackermann Dávid szülei. Édesanyja azóta nem tud dolgozni, hogy a 18 éves fiúnak 2009-ben nyoma veszett a Margitszigeten, édesapja testében pedig tumor fejlődött ki. A rendőrök mellett ők is nyomoztak és próbálták megtudni az igazságot, de még mindig nem derült ki, hol van, és mi történt vele.
Vágólapra másolva!
Ackermann Dávid Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Nyugodt, szomorú szemű golden retriever fogad minket az Ackermann család csendes környéken álló, vecsési házánál. Dávid kutyája a fiú eltűnésének napján csak pár hónapos volt, ma már hétéves. Ennyi idő telt el azóta, hogy a 18 éves fiúnak nyoma veszett.

– mondja Ackermann József, Dávid édesapja. Daganatot állapítottak meg nála, a felesége pedig még mindig nem tud dolgozni.

– mondja Ackermann Józsefné.

Egymillió forintot ajánlottak fel annak, aki tud valamit a fiukról, akinek a fotója a tejesdobozok oldalára is felkerült.

Ackermann Dávid szülei Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Az utolsó találkozás

2009. szeptember 11-én Dávidnak négy órája volt az iskolában. 11 óra 20 perckor kicsengettek, és a fiú megkérdezte a barátait, elmennek-e délután a Margitszigetre és az ARC-kiállításra. Mivel nem értek rá, útközben hazafelé egy másik barátjához, Nándihoz is elsétált, és megpróbálta rávenni, hogy tartson vele. Ő viszont szobafogságban volt, így ő is nemet mondott a kérésére.

Dávid hazament, megebédelt, és adott a kutyájának is enni, majd nem sokkal háromnegyed négy előtt leült a számítógép elé, és bejelentkezett a myVIP-re meg a Messengerre. Pár üzenetet váltott ismerőseivel, és körülbelül háromnegyed öt körül elindult a Margitszigetre.

Ezt a levelet írta eltűnése napján Dávid Forrás: ackermann-family.hu

A fiú levelet írt, mert nem tudta, hogy találkozni fog az édesanyjával a kapuban, akinek szóban is elmondta, hogy siet, várja a barátnője, és este jön haza.

Dávid rendszeresen jelentkezett. Előfordult, hogy lemerült a telefonja, vagy nem volt rajta pénz, de akkor is megtalálta a módját annak, hogyan jelezze a szüleinek, hol van. Ezen a napon is ezt a hívást várták, de nem csörgött a telefon.

– mondja Dávid édesapja. Másnap reggel az édesanyja elment a rendőrőrsre, hogy bejelentse az eltűnését. A rendőrök azt mondták neki, 72 óráig nem tehetnek semmit. Hétfőn pedig azzal nyugtatták, hogy tinédzser, biztos haza fog menni, de azóta sem ért haza.

Zavaros órák

A találkozót búcsúestének szánták, mivel Dávid barátnője, Ági 15-én elutazott Új-Zélandra 9 hónapra tanulni. Dávid nem kettesben volt Ágival, egy egész csapat várta.

A csapat Forrás: ackermann-family.hu

– olvasható a család honlapján.

Miklós és László senkit nem ismert, csak Valtert, mivel egyikük szobatársa, a másik fiú testvére volt. László azért ment a szigetre, mert ritkán tudott találkozni öccsével, és ez jó alkalom volt erre – írják Dávid szülei, majd ezzel folytatták:

Az sem világos, hogy pontosan mikor indultak el a szigetről az ARC-kiállításra. 19 órától 21 óráig mindenféle időpont előfordult a vallomásokban. Egyvalamiben viszont megegyezett mindenki. A csoport tagjai szerint

Dávid egy magába forduló, nem igazán jókedvű ember benyomását keltette.

A jég hátán is megél

Ackermann Dávid 1991. május 26-án született. A vecsési Martinovics Ignác Általános Iskolában végzett 2005-ben. A Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Szakközépiskolában tanult érettségiig, és ugyanott folytatta volna tovább, mert érdekelte a környezetvédelem.

Ackermann Dávid arcai Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Szülei szerint igyekezett mindenkinek megfelelni, barátai és osztálytársai pedig szerették. Általános iskolás korában imádott úszni, aztán a cselgáncs tetszett meg neki, még versenyeken is részt vett, és focizott is. A helyi egyesületben edzett. A testvérével és barátaival is sűrűn lejártak a közeli grundra. Szerette a motorokat, szeretett kerékpározni és szinte mindent, mert egy életrevaló, vidám, állatbarát fiú volt.

Szülei elmondása szerint Dávid a jég hátán is megél.

– írják a családi honlapon.

Emellett szerette a családi nyaralásokat a Balatonon, Sárazsadányban, Kőszegen és a nagymamájánál Hárskúton, ahogy szeretett kirándulni és sétálni is. A számítógépet jól ismerte, főleg stratégiai játékokat játszott, de jó neve volt a COD (Call of Duty) közösségben is.

Az iskola utolsó éveiben nem teljesített túl jól, de igyekezett pótolni a hiányosságokat. Az új tanévben főleg a laborgyakorlatokon végzett kísérletek hangolták jókedvre. Barátai, barátnői előtt szerette nagyobbnak mutatni magát, de szülei szerint ez csak annak köszönhető, hogy egy nagy gyerek volt.

– írták a fiú jellemrajzához szülei, és azt is hozzátették, ők nem látták szomorúnak az eltűnése előtti napokban.

Volt nála flakon?

Az Ági-Zsófi-Gábor trió a vallomásában azt állította, Dávidnál volt egy flakon, amiben valami bizonytalan színű folyadékot láttak, és olyan tüneteket produkált, mint amilyet a trombitavirág-tea okozhat.

– állítják a szülők.

Ackermann Józsefné egy tejesdobozzal, amin fia fotója látható Strahó Gergő fényképe felett Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Ők úgy emlékeznek, nem volt nála flakon, csak a tárcáját, a telefonját és egy mp3-lejátszót vitt magával, és semmilyen nyom nem utalt arra, hogy otthon teát főzött volna. Emellett a fiatalok ragaszkodtak ahhoz, hogy Dávid harangvirágteának nevezte a főzetet, amit szintén nem tudnak elfogadni Ackermannék.

Gábor szó szerint felsorolta a tea hatásait, ami Dávid szüleiben olyan érzést keltett, mintha pontosan ismerné a növényt és a belőle készült főzetet.

– magyarázzák.

Hármuk vallomásával szemben a társaság másik fele, a Dunaújvárosban tanuló fiúk határozottan azt állították, hogy Dávidnál nem volt semmilyen flakon, és egyáltalán nem volt olyan állapotban, ahogy azt a többiek állították.

„Az első három fiatal egy 1-től 5-ig terjedő skálán, ahol a legrosszabb az 5-ös, rendre majdnem 5-re (Gábor), 4/5 (Zsófi), és 3/5 (Ági) osztályozták Dávid állapotát. A dunaújvárosi fiúk egymástól függetlenül 1-esre értékelték. László nemigen figyelt Dávidra, de ő is 1-1,5-re osztályozta Dávid állapotát, és ő sem látott Dávidnál flakont.”

Ágit telefonon érték el Dávid szülei, és később is beszéltek vele. Azt mondják:

Az is szóba került, hogy füves cigit szívtak, de arra senki sem emlékezett, Dávid beleszívott-e.

Kiment a szigetről?

A helyszínek Forrás: ackermann-family.hu

Ezután – nem tudni, hogy pontosan mikor – szedelőzködni kezdtek, és elindultak a Margit híd felé a villamosmegállóhoz, hogy a kiállításon zárják az estét. Egyesek elmondása alapján menet közben Dávid egy kissé lemaradva követte őket, Ági pedig időnként hátranézve figyelte, jön-e. A honlapon az olvasható, hogy a lány szerint

Mások viszont nem emlékeznek olyasmire, hogy Ági hívta volna Dávidot telefonon, sőt, azt mondták, nyugodtan sétált a sor elején, és Gáborral beszélgetett. A fiú szülei szerint az első, aki rákérdezett, hol van Aksi (ez volt Dávid beceneve), az László volt, aki egyáltalán nem is ismerte. Ettől kezdve senki nem tud Dávidról semmit.

A rendőrség poligráfos vizsgálata alapján Ágnes igazat mondott. A szülők elmondása szerint a nyomozók azt gyanítják, hogy

a fiatalok egyszerűen nem voltak olyan állapotban, hogy tudják, mi volt a valóság.

Tehetetlenek a szülők

A rendőrök mellett a szülők maguk is nyomozni kezdtek. Teleplakátolták az egész várost, és magánnyomozót fogadtak. Kiderítették, hol vannak biztonsági kamerák a szigeten, de mire eljutottak a céghez, már nem voltak meg a felvételek. Dávid iratait megtalálták a margitszigeti körzeti megbízott irodája előtti padon, pár nappal később pedig az is kiderült, hogy

a telefonját napokig egy hajléktalan használta.

Másfél hónappal Dávid eltűnése után szonárral nézték át a Dunát a rendőrök, de nem találtak semmit. Ennél tovább nem jutottak a nyomozásban.

– mondja az édesapja, aki soha sem fogja feladni a reményt.

Az elmúlt hét évben sokan keresték a családot. Valaki csak azzal, hogy itt vagy ott látta Dávidot, másoknak viszont határozott elképzelései voltak arról, hol lehet, és hogyan kerülhetett oda.
Volt olyan, aki közölte, halott édesanyja szellemével beszélt. Ő mondta neki, hogy

Dávid teste Dunaújvárosnál van a Dunában.

Mivel a fiú szülei minden szalmaszálba belekapaszkodtak, elmentek arra a helyre, amit megnevezett. Még az eltűnési ügyön dolgozó nyomozó is elkísérte őket, de a búvárok nem érkeztek meg, így soha nem derült ki, ott van-e a vízben. Kerestük a rendőröket, akik közölték: Ackermann Dávid eltűnése kapcsán a Monori Rendőrkapitányság „körözési eljárást folytat”, ennél többet nem mondhatnak.

Ackermann Dávid szülei ma is várják haza a fiukat Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Több úgynevezett „látó” is jelentkezett. 2014-ben egy magát médiumnak nevező ember közölte, ő tudja, hol van a fiuk.

– mondja Ackermann József.

Egy másik telefonáló pedig azt állította, Dávidot az István utcában, az Állatorvosi Egyetem alagsorában tartják fogva, ahol fiatalokkal kísérleteznek.

– mondja Dávid édesanyja, akiben minden egyes információ reményt kelt, de amikor kiderül, hogy hamis,

Fényképek emlékeztetnek Dávidra Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Tehetlenségükben már magukban is keresték a hibát. Azt mondják, talán elkövettek valamit valamikor Dávid gyerekkorában, és annak a következménye fiuk eltűnése.

A kérdés nemcsak nappal, de éjjel sem hagyja őket nyugodni. Mindennap vele álmodnak. Az édesanyjának egyszer egy csempézett helyiségben jelent meg álmában Dávid, és a karját nyújtotta, mintha azt kérné, segíts.