Vágólapra másolva!
Vigyázzon, mert ma könnyen leéghet. Holnaptól jönnek a felhők és a lehűlés. 150 éves a Fővárosi Állat- és Növénykert, a világ egyik legrégebbi állatkertje. Ha érdekességet lát, fényképezze le, és küldje el az Origo Facebook-oldalára, vagy ha egy hírt érdekesnek tart, küldje el a [email protected] címre.
Vágólapra másolva!

30 fok lesz ma

Ma marad a sok napsütés, az igazi nyári idő – írja a Köpönyeg.hu. Eső továbbra sem lesz. Erősödik a nappali felmelegedés: délután már 30 fok körüli hőség ígérkezik.

Szerdán hidegfront éri el hazánk térségét, melynek hatására ÉNy-on már délelőttől visszaesik a hőmérséklet, megerősödik a szél.

Az ország többi részén gomolyfelhők képződnek, és egyre többfelé alakul ki zápor, zivatar.

ÉNy-on már csak 25 fok körül, máshol még 28 és 33 fok között alakul a hőmérséklet.

Csütörtökön a nap első felében borongós, záporos idő várható; délután – az erős szél hatására – csökken a felhőzet. Markáns lehűlés lesz: délután már csak 20 és 26 fok közötti értékeket mérhetünk.

Pénteken változóan felhős időre van kilátás, délután elvétve fordul elő zápor. 24 fok körül alakulhat a maximum.

Erős UV-sugárzás lesz

Fronthatásra nem kell számítani, ám a napos időben az UV-sugárzás a déli órákban sokfelé meghaladja a nagyon erős fokozatot, fokozott lesz a leégésveszély – írja a Webbeteg.hu. Délelőtt 10 és délután 4 óra között kerülje a tűző napon való tartózkodást, illetve védje bőrét legalább 20-30-as – érzékeny bőr esetén 40-es – faktorszámú krémmel.

Az UV-védelem kisgyermekek esetében különösen fontos.

A mértékletes napozás jó hatással van a szervezetre, segíti a D-vitamin termelődését, amely a csontrendszer és az immunrendszer működéséhez elengedhetetlen. Az ultraibolya sugárzás visszatükröződik a hóról, jégről, homokról, vízről, így ezek jelenlétében könnyen megéghet a bőr. A sugárzás kb. 90%-a átjut a felhőkön, így felhős időben és árnyékban is le lehet égni.

Boldog névnapot

Augusztus 9. az év 222. napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 144 nap van hátra.

Ma az Emődöket köszöntjük.

Az Emőd régi magyar személynév, a régi emik (szopik) ige származékának az emő (szopó) szónak a -d kicsinyítőképzős alakja. Jelentése: kis csecsemő. Más vélemények szerint a jelentése anyácskád, és csak a hangalakja miatt lett férfinév. Női párja az Emő és Emőke.

Dél-Budai vágányfelújítás

Lezárták a Szabadság hidat, a dél-budai vágányfelújítás miatt. Kerülni a Petőfi híd vagy az Erzsébet híd felé lehet. Gyalogosan vagy kerékpárral lehet közlekedni a hídon. Megváltozott a forgalmi rend a Bartók Béla úton, a Fehérvári úton, a Budafoki úton, a Csíky utcában, illetve a Rákóczi úton az Astoriánál is. A 41-es, a 47-es, a 48-as, a 49-es és az 56-os villamos nem közlekedik. Rövidített útvonalon viszi az utasokat a 17-es, a 19-es és az 56A villamos. A felújítás idején sűrűbben közlekedik az M4-es metró.

150 éves a Fővárosi Állat- és Növénykert

Az Állatkert kezdetben részvénytársasági formában működött. Első igazgatója Xantus János jogász, korábbi honvédtiszt volt, aki még amerikai emigrációjából küldött haza növény- és állattani anyagokat, majd hazatérése után, 1864-től részt vett a kert létrehozásában. A park 1872-ben Állat- és Növényhonosító Társasággá alakult, mert a külföldi és hazai állatfajok bemutatásán túl megkezdte a hazánkban nem termesztett növények és nem tenyésztett baromfiak honosítását is. 1907-től a főváros vette kezelésbe a kertet, majd a Városligetben építtetett új Állatkertet, amelyet 1912-ben nyitottak meg. Később pálmaház és terrárium is épült.

1945 után csaknem teljes egészében újjáépítették a II. világháborúban elpusztult kertet.

2000. október 30-án tízéves munka után átadták a felújított Pálmaházat. 2001. március 9-én az Elefántház műemléki rekonstrukciója (Kugler Katalin terve) Európa Nostra-díjat nyert.

Mozipremierek

Rossz anyák
Micsoda spanyol éjszaka
A zátony
Ben Hur nevében
Játszma
Szex, mámor, rock and roll