Augusztusi ősz

2016.08.11. 04:19

Fronthatásra nem kell számítani, ám a szívpanaszokkal küzdők többsége tapasztalhatja, hogy tünetei fokozódhatnak. Őszies időnk lesz, ne maradjon otthon az esernyő és a pulóver. Ha érdekességet lát, fényképezze le, és küldje el az Origo Facebook-oldalára, vagy ha egy hírt érdekesnek tart, küldje el a hirugyelet@origo.hu címre.

Egy kis ősz

Csütörtökön erősen felhős lesz az ég, és hajnalban még többfelé, napközben inkább már csak a keleti tájakon alakul ki gyenge eső, zápor. Az északnyugati szél többfelé lesz élénk, néhol erős széllökések is várhatók. Ősziesen hűvös lesz: délután mindössze 17 és 22 fok közötti értékeket mutathatnak a hőmérők.

Pénteken mindenhol csökken a felhőzet, és többórás napsütésre számíthatunk már. A néha megnövekvő gomolyfelhőkből elszórtan fordul elő zápor. Továbbra is élénk lesz a légmozgás. 20 és 25 fok közé erősödik a nappali felmelegedés.

Szombaton sok napsütésre van kilátás, csak eleinte a délnyugati tájakon lehet több felhő. Kellemes nyári idő lesz: a délutáni órák hőmérséklet 22 és 27 fok között alakul.

Vasárnap a napsütés mellett gomolyfelhők képződnek, melyekből elvétve fordul elő nyári zápor, zivatar. Tovább melegszik a levegő, délután már 26–31 fok közötti értékeket mérhetünk. 

Csak lassan melegszik a levegő, ma még szükség lehet az esernyőreForrás: Imaginechina/Stringer - Imaginechina/Stringer

Szívbetegek, figyelem!

Fronthatásra nem kell számítani, ám a csütörtöki humánmeteorológiai helyzetben a szívpanaszokkal küzdők 75%-a tapasztalhatja, hogy tünetei fokozódnak. Az érintetteknek ajánlott mindenféle terhelést kerülni! A tünetek estétől is csak lassan kezdenek mérséklődni. A koszorúér-betegségben szenvedő embereknél egy markáns időjárási hatás gyakran vált ki nehézlégzést, mellkasi fájdalmat, szorongást. Ha megtapasztalta már a hirtelen keletkező tünetek kellemetlen élményét, akkor ajánlott, hogy fokozottan figyeljen a légköri változásokra.

Boldog névnapot

Augusztus 11. az év 224. napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 142 nap van hátra.

Ma a Zsuzsannákat köszöntjük.

A Zsuzsanna ókori egyiptomi eredetű név, mely héber közvetítéssel került át más nyelvekbe. Eredeti alakja zššn, később zšn, jelentése: lótuszvirág. Női névként csak a héberbe történt asszimilációja után volt használatos, sósánná formában, aminek jelentése itt „liliom”.

A Sziget Fesztivál miatt

 • nappal sűrűbben jár és éjjelente is közlekedik a H5-ös HÉV,
 • a 6-os villamos éjszaka gyakrabban indul,
 • nagyobb kapacitású járművek közlekednek a 901-es és a 918-as éjszakai vonalakon,
 • rendkívüli hajójáratok indulnak az Óbudai-szigethez a Petőfi tértől, illetve a Jászai Mari tértől,
 • a CITYPASS-szal rendelkezők a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér és a Sziget között közvetlen transzferbuszokkal utazhatnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha érdekli, milyen volt a Sziget Fesztivál -1. napja, akkor pörgesse át az Origo percről percréjét.

Dél-Budai vágányfelújítás
Lezárták a Szabadság hidat, a dél-budai vágányfelújítás miatt. Kerülni a Petőfi híd vagy az Erzsébet híd felé lehet. Gyalogosan vagy kerékpárral lehet közlekedni a hídon. Megváltozott a forgalmi rend a Bartók Béla úton, a Fehérvári úton, a Budafoki úton, a Csíky utcában, illetve a Rákóczi úton az Astoriánál is. A 41-es, a 47-es, a 48-as, a 49-es és az 56-os villamos nem közlekedik. Rövidített útvonalon viszi az utasokat a 17-es, a 19-es és az 56A villamos. A felújítás idején sűrűbben közlekedik az M4-es metró.

Távkapcsoló

A Duna TV-n 20.20-tól a Hat nap, hét éjszakában drukkolhatunk azon, hogy Harrison Ford és Anne Hache karaktere összejöjjön, míg az M3-on Derrickkel és TV2 kabarészínházával nosztalgiázhatunk. Az OzoneNetworkön megnézhetjük, milyen Földünk a magasból, a Super TV2-n jön a remek 127 óra, az HBO2 pedig egy sokat dicsért akciófilmmel, a Mad Max - A harag útjával támad 19.30-tól.

Mozipremierek

 • Rossz anyák
 • Micsoda spanyol éjszaka
 • A zátony
 • Ben Hur nevében
 • Játszma
 • Szex, mámor, rock and roll