Jeszenszky Géza: Rendezni kell Szíria helyzetét

2016.08.11. 11:32

A humanizmus is azt diktálja, hogy rendezzék a Közel-Kelet, így Szíria helyzetét – jelentette ki Jeszenszky Géza korábbi külügyminiszter az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Azt mondta, hogy az emberek nem jószántukból menekülnek el a Közel-Keletről, hanem mert rettegnek, mivel a háború miatt elviselhetetlenek a körülmények. A problémát a gyökerénél kell kezelni, lehetővé téve, hogy az elüldözöttek a szülőföldjükön éljenek boldogan, és így a migrációs válság is megoldódik – tette hozzá.

Jeszenszky Géza az Iszlám Államról szólva úgy fogalmazott, hogy „bűnbanda” terrorizálja a Közel-Keleten élők millióit.

Jeszenszky GézaForrás: MTI/Tréba Ákos

Az Egyesült Nemzetek Szervezetét azért hozták létre, hogy lépjen fel a biztonság érdekében – mondta, hozzátéve: az Iszlám Államnál jobban semmi nem fenyegeti a világbékét, vagyis a nagyhatalmak közös érdeke, hogy leszámoljanak a csoportosulással.

Szíria élhető volt

Úgy fogalmazott, hogy Szíria „nagyon élhető” volt a polgárháború kezdete előtt, ezért külső segítséggel békét kell teremteni az országban. Ehhez elsősorban a környező államok katonáit lenne szükséges mozgósítani, a török hadsereg például hatalmas, és Törökország is több figyelmet tudna a saját problémáira fordítani, ha rendeződne a helyzet – nyilatkozta.