A kormánytagok is részt vesznek a népszavazási kampányban

Kovács Zoltán Kormányszóvivő Kovács Zoltán kormányszóvivő
Kovács Zoltán kormányszóvivő
Vágólapra másolva!
Szükségesnek tartja és folytatja a kormány az október 2-i, a "betelepítési kvóta" elleni népszavazás kampányát, amiből Kovács Zoltán kormányszóvivő ígérete szerint a jövőben a kormánytagok is kiveszik a részüket. Azt is mondta, a migránshelyzet várhatóan tovább fokozódik, ezért is kell több rendőr a határra.
Vágólapra másolva!

Szükségesnek ítélte a kvótareferendummal kapcsolatos nyári tájékoztató kampányt a kormányszóvivő, aki szerint

az akciót folytatják, és abból minden kormánytag kiveszi a részét, hogy az emberek nemmel tudjanak felelni a feltett kérdésre.

Kovács Zoltán kiemelte, hogy október 2-án Magyarország lakói elsőként nyilváníthatnak véleményt az unióban arról, hogy elképzelhetőnek tartják-e, hogy a brüsszeli bürokrácia a nemzeti parlamentet megkerülve határozzon a kényszerbetelepítésről.

Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint az EU-ban egyedülálló lesz a népszavazás Fotó: Polyak Attila - Origo

Az eddigi 5-6 fő üzenetre szükség volt, mert a nyugat-európai média erősen megosztott, illetve részben elfedi a helyzetet - indokolt Kovács, hozzátéve: látható, hogy az illegális bevándorlás komoly közbiztonsági kihívást jelent, emellett bizonyítható a kapcsolat a terrorizmus és a bevándorlás között.

Nem sok jót ígér a jövőre

Kovács szerint nem sok jót ígér az sem, hogy az első 7-8 hónapban érkező migránsok száma általában év végére megduplázódik. E nyomás miatt a kormány intézkedik a szeptemberben lejáró válsághelyzet meghosszabbításáról, és ezért is bővítik 3 ezer fővel a határvadász századokat.

DK: nincs jelentősége a referendumnak

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint valójában nincs jelentősége a referendumnak. Ezt ráadásul nem csak az ellenzéki párt állítja, hanem közlésük szerint Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is ezen az állásponton van. A DK közölte: EP-képviselőjük, Niedermüller Péter a kvótareferendum ügyében írásbeli kérdéssel fordult az Európai Bizottsághoz, amelynek elnöke válaszában világossá tette, hogy a bizottság számára nincs jelentősége a magyar népszavazásnak, vagyis az semmit sem változtat a kvótarendszeren. Jean-Claude Juncker válaszában azt is a leszögezte, hogy a népszavazás eredményétől függetlenül a magyar kormánynak be kell tartani az EU-tagságból fakadó kötelezettségeit. A DK ezért is buzdít arra, hogy ne menjenek el szavazni.

Arra a kérdésre, hogy a referendumnak lesz-e befolyása a brüsszeli döntésre, a kormányszóvivő azt felelte: sem idehaza, sem az unióban nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy

A Fidesz parlamenti frakciója közleményben reagált a DK állításaira. Azt írták: a Demokratikus Koalíció képviselője, Niedermüller Péter és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke újra hitet tettek a migránsok Magyarországra való betelepítése mellett. Ráadásul

Nem fogjuk hagyni, hogy a Gyurcsány-párt és Juncker elhibázott bevándorláspolitikájukat Magyarországra erőltessék - írják, ezért a Fidesz ezért arra kér mindenkit, hogy az október 2-i népszavazáson mondjon nemet a kényszerbetelepítésre.