Riasztották a Gripeneket

Svéd katonák
A Swedish JAS-39 Gripen returns to the play areas of the Arctic Challenge exercise Sept. 24, 2013, over Norway, after taking on fuel from a U.S. Air Force KC-135R Stratotanker. The JAS-39, in coordination with aircraft from other nations, formed a Blue assault force, which had to bypass or neutralize an opposing Red force attempting to stop them from an overall objective outlined in the day's scenario. (U.S. Air Force photo by 1st Lt. Christopher Mesnard/Released)
Vágólapra másolva!
Nem létesített kapcsolatot a magyar polgári légiforgalmi irányítással egy Ankarából Münchenbe tartó repülőgép augusztus 13-án, szombaton este, ezért a NATO Integrált Légivezetési Központ riasztotta a Magyar Honvédség készültségi szolgálatában lévő Gripenjeit.
Vágólapra másolva!

Egy J328-as típusú repülőgép Szegedtől keletre 19 óra 23 perckor lépett be Magyarország légterébe. A repülőgép a repülési tervtől nem tért el ugyan, de sem Romániában, sem pedig Magyarország légterében nem vette fel a kapcsolatot a polgári irányítással, tájékoztat közleményében a Honvédelmi Minisztérium.

Riasztották a Gripeneket

A határt átlépve a Gripen-pár elfogta a repülőgépet, és elvégezte az azonosítást. A repülőgép 19 óra 45 perckor rádiókapcsolatot létesített a Magyar Polgári Légiforgalmi Szolgálattal, és folytatta útját München felé. A riasztás után a Gripenek visszatértek a kecskeméti repülőbázisra.