Megszületett az '56-os forradalom dala

2016.08.15. 11:31

A magyar-amerikai állampolgárságú, világhírű, sikeres producer, Desmond Child írta és keverte az 1956-os emlékév hivatalos dalát. A dalt Wolf Kati, Péter Szabó Szilvia, Radics Gigi, Nagy Feró, Sasvári Sándor, Vastag Csaba, Vastag Tamás, Molnár Ferenc "Caramel", Lakatos Mónika és a Romengo, Pál István és zenekara, a Hooligans, valamint egy ötventagú kórus adja elő. Balog Zoltán szerint az emlékdal alkalmas arra, hogy napjaink generációi is megértsék '56 üzenetét.

Elkészült az 1956-os emlékév hivatalos dala. Az Egy szabad országért zenéjét az apai ágon magyar származású, február óta magyar állampolgársággal is rendelkező Desmond Child írta. A zeneszerzőt Orbán Viktor miniszterelnök idén április washingtoni látogatásakor kérte fel arra, hogy írjon egy dalt "1956 emlékére, amely egyszerre tiszteleg a múlt áldozatvállalása előtt,és fordul a jövő felé."

Megemlékezés

2015 őszén alakult meg az 1956-os emlékévet szervező bizottság, a legfontosabb cél, hogy minél szélesebb körben kapcsolódjanak be a legkülönfélébb közösségek a szabadságharc emlékének ápolásába – mondta Balog Zoltán.

Balogh Zoltán szerint a cél, hogy minél többen kapcsolódjanak be a szabadságharc emlékének ápolásábaForrás: Copyrighted Minden jog fentartva +36703590570/Szabó Gábor - Origo

Az emberi erőforrások minisztere szerint már most sok száz olyan program van, ami a kormány támogatásának eredményeképpen valósulhat meg. Egy ilyen évforduló lehetőséget ad arra, hogy korábban nem ismert tények napvilágra kerüljenek.

Generációk találkozása

Sajnos egyre többen elmennek a hősök és mártírok közül. A mostani emlékév nekik is szól – mondta a miniszter. Mégiscsak van történelmi igazságtétel, mivel a hallgatás hosszú évtizedei után szabadon lehet beszélni a szabadságharc eseményeiről. Balog Zoltán szerint a jövőnek is szól a mostani emlékév, mert ki kell mondani, hogy ha nem sikerül megszólítani a jövő nemzedéket, akkor hiába emlékezünk. A családtörténetek feldolgozása az egyik fő feladat, valamint hogy a közemlékezetben olyan nyelven kell megszólalni, amit a 21. század generációja is ért – mondta Balog.

Balogh Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Péter Szabó Szilvia és Vastag Csaba énekesek a 56-os dalt bemutató sajtótájékoztatónForrás: Copyrighted Minden jog fentartva +36703590570/Szabó Gábor - Origo

Az emberi erőforrások minisztere szerint a mostani dal alkalmas arra, hogy napjaink generációinak szóljon. Hangvétele olyan, amiben több generáció találhat egymásra. Értékes dolog, hogy a magyar művészek is "beleálltak" a dal létrehozásába annak ellenére is, hogy nem mindenben értünk egyet – mondta Balog Zoltán. Bízik benne, hogy 1956 örökségében létrejön egyetértés. '56 fontos, az egyik legfontosabb dolog, ami a 20. században történt velünk.

Keddtől játsszák

Az Egy szabad országért című dal rádiópremierjére 2016. augusztus 16-án reggel, a Petőfi rádióban kerül sor. A dal célja, hogy segítsen átélhetővé tenni a hat évtizeddel ezelőtti nagyszerű történelmi pillanatot, a magyar nemzetnek a szabadságért és a függetlenségéért folytatott küzdelmét. A dalt éneklő előadók ismertsége és népszerűsége pedig remélhetően segít abban, hogy a fiatalokhoz is eljusson az 1956-os foradalom és szabadságharc legfontosabb üzenete: a szabadság mindenekelőtt!