Már 13 milliárd forintnyi csok-ot utaltak ki

családi ház építkezés ÉPÜLET épület belső FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS FOTÓTÉMA Lakóépület
Szolnok, 2015. december 22. Szakember dolgozik egy saját erőből épülő családi házban Szolnokon 2015. december 22-én. A kormány a magánépítkezőknek is biztosítaná az alacsonyabb lakásépítési áfát, miután a vállalkozók által épített új lakásokat a parlament döntése szerint januártól 27 százalék helyett már csak 5 százalék áfa terheli a következő négy évben. MTI Fotó: Bugány János
Vágólapra másolva!
Az első fél évben csaknem 12 ezer család igényelte az új családi otthonteremtési kedvezményt. Kétharmadukkal már szerződést is kötöttek, és a szerződéses összegeket 63 százalékát már ki is utalták a kedvezményezetteknek.
Vágólapra másolva!

Az első fél évben már csaknem 12 ezer család igényelte az új családi otthonteremtési kedvezményt (csok), mintegy 32 milliárd forint értékben. Az igénylők kétharmada szerződést is kötött, és a szerződött támogatások 63 százalékát már megkapták.

A csok-ot igénylők kétharmada szerződést kötött, egy részüket pedig már ki is fizették Forrás: MTI/Bugány János

A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára, Dömötör Csaba mindezt azután mondta, hogy a Demokratikus Koalíció azt vetette fel sajtóhírek alapján: hiába vannak már több mint tízezren a csok igénylői, alig jutott el valaki odáig, hogy lakást is tudjon vásárolni.

Eredményes a program

Az ellenzéki párt szerint az Orbán-kormány által beharangozott lakástámogatás "üres ígéret, hazug kampányfogás" maradt. Ezzel szemben Dömötör jelezte:

az otthonteremtési program eredményes, a DK csok-igénylésekkel kapcsolatos állításai valótlanok.

Az államtitkár szerint az otthonteremtési program létjogosultságát az új építési engedélyek száma is alátámasztja. Az idei első fél évben Magyarországon több építési engedélyt adtak ki, mint tavaly összesen. A növekedés a fővárosra és a vidéki térségekre egyaránt jellemző - ismertette Dömötör.

Jövőre a kormány 211 milliárdot biztosít otthonteremtésre Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az államtitkár azt is mondta, hogy a baloldali pártok álláspontjával szemben "a lakosság 79 százaléka támogatja a kormány otthonteremtési programját", amelyre a kabinet jövőre 211 milliárd forintot biztosít.