Havonta 3-4 milliárddal nő a kórházak tartozása

2016.08.15. 08:20

Június végén 51,8 milliárd forintos beszállítói tartozásuk volt az intézményeknek. Mindössze három olyan kórház volt június végén a magyar egészségügyben, ahol sikerült nullára faragni a tartozásokat.

A bírósági, rendvédelmi, oktatási vagy szociális terület kifizetetlen számlái a teljes adósságállománynak mindössze 23,9 százalékát teszik ki, a többit ismét az egészségügy halmozta fel - írja a Magyar Államkincstár adataira hivatkozva a Népszava. Ez a terület a 68,2 milliárdos teljes adósságállományból 51,8 milliárdos beszállítói tartozást gyűjtött össze.A klinikákat is működtető nagy egyetemek közül egyedül a debreceni tartozásai csökkentek, Szegeden csak minimálisan, Pécsett és a Semmelweis Egyetemen azonban százmilliókkal nőtt a tartozás májusról júniusra. Az Országos Onkológiai Intézet adósságai közelítenek az egymilliárdhoz. 

Honvédkórház - túl a hárommilliárdonForrás: MTI/Lakatos Péter

Az egymilliárdos határt már átlépte:

  • az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet,
  • a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet, a debreceni Kenézy Gyula Kórház,
  • a budapesti Egyesített Szent István és Szent László Kórház,
  • a Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórház,
  • a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház,
  • a Tolna Megyei Balassa János Kórház, a váci Jávorszky Ödön Kórház,
  • a tatabányai Szent Borbála Kórház. 

Ezek az intézmények júniusban is növelték adósságállományukat, míg a milliárdos tartozásból valamennyit sikerült ledolgozni a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban és a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban. 

Ezeknél az intézményeknél is rosszabb a helyzet a Honvédkórházban vagy a Békés Megyei Központi Kórházban, ahol hosszabb ideje 3 milliárdot meghaladó a tartozás, vagy a Péterfy Sándor Utcai Kórház költségvetésében, ahol az adósság már csak 42 millióra van a 3 milliárdtól. 

Mindössze három olyan intézmény volt június végén a magyar egészségügyben, ahol sikerült nullára faragni a tartozásokat: ezt az edelényi Koch Róbert Kórház és Rendelőintézet, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház és a budapesti Szent Margit Kórház tudta megcsinálni.