Tények: Mégiscsak negatív a kizárt kajakos mintája

Szomolányi Máté; Horváth Bence edz edzés FOTÓ ÁLTALÁNOS Közéleti személyiség foglalkozása olimpiai felkészülés olimpikon SPORT sportoló SZEMÉLY
Szolnok, 2016. július 28. Az riói olimpiára készülő Horváth Bence (b) és Szomolányi Máté a magyar kajak-kenusok edzésén Szolnokon, az Alcsi Holt-Tiszán 2016. július 28-án. MTI Fotó: Bugány János
Vágólapra másolva!
Egy internetre felkerült fotó szerint mégiscsak negatív a korábban a riói csapatból kizárt két kajakos egyikének doppingtesztje – adta hírül korábbi értesülésének megfelelően a TV2 Tények című hírműsora. Az egyik kajakos, Horváth Bence ügyvédje tudatta: ügyfele doppingmintájának eredménye negatívként szerepel a nemzetközi doppingvizsgálati eredményeket nyilvántartó online felületen.
Vágólapra másolva!

Folytatódik a riói olimpiára utazó férfi kajakos csapatból kizárt két sportoló, Horváth Bence és Szomolányi Máté ügye.

A TV2 Tények bemutatott egy Facebookon megjelent fotót, amely egyikük doppingvizsgálatának eredményét mutatja, mely szerint a minta negatív.

A Tényekben emlékeztettek: a sportolókat az olimpia előtt egy héttel zárták ki, mert a Magyar Antidopping Csoport jelzése alapján atipikus mintát produkáltak, ami jogilag azt jelenti, hogy nem doppingoltak ugyan, de a szervezetükben nyomokban tiltott szerekre bukkantak, amivel etikai vétséget követtek el.

Ügyvéd: Horváth mintája negatív

Hétfőn az ügyben megszólalt a riói olimpiára utazó férfi kajakos csapatból kizárt Horváth Bence jogi képviselője is, aki az MTI-hez eljuttatott közleményében tudatta: ügyfele doppingmintájának eredménye negatívként szerepel a nemzetközi doppingvizsgálati eredményeket nyilvántartó rendszer online felületén.

Horváth Bence (balra) és Szomolányi Máté a magyar kajak-kenusok edzésén júliusban Forrás: MTI/Bugány János

Dr. Mohácsy Lénárd ügyvéd azt írta, hogy a Horváth Bencétől 2016. július 22-én reggel levett vérminta vizsgálati eredményét szóban többször, és írásban is kérték a MACS-tól, de azt a választ kapták, hogy az ügyben válaszolni jogosultak Rióban vannak, és a megkeresésnek jelenleg nem tudnak érdemben eleget tenni.

"A vizsgálat alá vont vérminta vonatkozásában a nemzetközi doppingvizsgálati eredményeket nyilvántartó rendszer online felületén,

– áll a közleményben.

A szövetség szerint nem negatív

Mint arról az Origo is beszámolt, pénteken a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) cáfolta azokat a sajtóban megjelent állításokat, amelyek szerint negatív lett a riói olimpiai csapatból kizárt két férfi kajakos doppingmintája. Előzőleg ugyanis a TV2 Tények című műsora úgy értesült: Horváth Bencéről és Szomolányi Mátéról bebizonyosodott, hogy mégsem doppingolt, mintájuk negatív lett.

A két sportolót azért nem engedték elutazni az olimpiára, mert „etikai vétséget követtek el”.

Horváth és Szomolányi egyik doppingmintája atipikusnak bizonyult,

ami azt jelenti, hogy nem követtek el doppingvétséget, de a szervezetükben nyomokban tiltott szerekre bukkant a Magyar Antidopping Csoport. A mintákat továbbküldték a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) laborjába.

– mondta az MTI-nek Tiszeker Ágnes, a MACS vezetője. Megerősítette, hogy az újabb elemzés „erősen kockázatosnak” minősítette az egyik versenyző mintáját. Az olimpiai csapatból kizárt Horváth Bence ügyvédje szerint azonban a nemzetközi nyilvántartásban egyértelműen az áll, hogy a kajakos mintája negatív.