A Magyar Közlöny keddi számában megjelent az egészségügyi ágazatban foglalkoztatottak bérfejlesztéséről, valamint az ahhoz kapcsolódó támogatás igénybevételének részletes szabályairól szóló kormányrendelet.

Június 9-én jelentette be az emberi erőforrások minisztere, hogy előző este megszületett a bérmegállapodás az egészségügyben; ez csaknem 100 ezer ágazati dolgozót érint.

A most megjelent kormányrendelet a szakorvosok és kórházi szakgyógyszerészek, valamint a szakdolgozók, továbbá más egészségügyi dolgozók alapbérének idei emelését rögzíti.

A szakorvosok bére a rendeletben megjelent bértábla szerint szeptember 1-jétől 107 ezer forinttal nő, amellyel a szakgyógyszerészek besorolása megegyezik. Az egészségügyi szakdolgozók - végzettségüktől és a munkában eltöltött időtől függően - 6660 forinttól 61 670 forintig terjedő, átlagosan 26,5 százalékos emelést kapnak.

A kórházi szakorvosok és szakgyógyszerészek már jövő hónaptól többet kapnakForrás: MTI/Varga György

A két hónappal ezelőtt kötött megállapodás azt is kimondja, hogy 2017. november 1-jétől további bruttó 100 ezer forinttal nő a szakorvosok és kórházi szakgyógyszerészek alapbére.

A szakdolgozók átlagosan 12 százalékos béremelésre számíthatnak. 2018-ban és 2019-ben a szakdolgozók esetében további 8-8 százalékos emelés várható.

19 milliárddal több a gyógyító-megelőző ellátásra 

A keddi Magyar Közlönyben megjelent rendeletével a kormány 19,2 milliárd forinttal növelte az Egészségbiztosítási Alap gyógyító-megelőző ellátási célelőirányzatait. A dokumentumban az áll: az egyszeri jelegű módosítás 2016 harmadik negyedévében történik.

Az Egészségbiztosítási Alap idei előirányzata 1963 milliárd forint volt.