Ajánlás van a vasárnapi bérpótlékról, megállapodás nincs

2016.08.16. 21:45

Az ajánlást megfogalmazó három szervezet kezdeményezi, hogy a kérdést tűzzék a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma napirendjére.

A vasárnapi bérpótlékról a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) születhet megállapodás. A Liga Szakszervezetek, a Magyar Szakszervezeti Szövetség, illetve a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége azonban ajánlást írt alá még májusban, amely egyebek között erre is kitér - mondta Doszpolyné Mészáros Melinda, a Liga elnöke az MTI kérdésére kedden.

Lukács Zoltán, az MSZP parlamenti képviselője keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a kormány mindeddig azzal hárította a vasárnapi bérpótlék emelését, hogy erről először a munkaadóknak és a munkavállalóknak kell megegyezniük.

Ez a megállapodás pedig a közelmúltban meg is született, a kabinet azonban továbbra sem akar tudomást venni erről a kérdésről - hangsúlyozta.

Csak ajánlás van...Forrás: MTI/Kollányi Péter

Doszpolyné Mészáros Melinda felidézte: arra tettek javaslatot, hogy amíg jogszabály nem születik, addig az érdekeltek munkaszerződésben vagy kollektív szerződésben az ajánlásnak megfelelő feltételekben állapodjanak meg.

A feltételek között szerepel a 100 százalékos vasárnapi pótlék a kereskedelemben foglalkoztatottaknál, a havi két szabad vasárnap biztosítása, évente legfeljebb 12 kötelező vasárnapi munkavégzés,ezen túl csak a munkaadók és a munkavállalók megállapodása alapján, a gyermeküket egyedül nevelőknél pedig kizárólag a felek megállapodásával történhessen vasárnapi foglalkoztatás.

A Liga elnöke elmondta: az ajánlást megfogalmazó három szervezet kezdeményezi, hogy a kérdést tűzzék a VKF napirendjére.

Lehetne többet fizetni, mint amit a törvény megszab

Zs. Szőke Zoltán, ÁFEOSZ-COOP Szövetség elnöke az MTI megkeresésére úgy fogalmazott: nincs akadálya, hogy a törvényben rögzítettnél nagyobb bérpótlékot, illetve a jelenleginél magasabb bért fizessen az a munkáltató, amelynek gazdasági teljesítőképessége megengedi.

Ugyanakkor az elmúlt időszakban felmerült javaslatokat, illetve azok lehetséges következményeit részletesen meg kell vizsgálni, át kell gondolni, egyeztetésre van szükség a VKF tagjai között - tette hozzá.