Egynapos sztrájkkal követelnek béremelést a közszolgák

2016.08.17. 13:56

Egész napos sztrájkot hirdetett szeptember 14-ére a közszolgálati dolgozók szakszervezete. Az érdekvédők bruttó 30 százalékos emelést követelnek az önkormányzati köztisztviselők számára idén októbertől.

Újabb, ezúttal egész napos sztrájkot hirdetett a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) szeptember 14-ére - jelentette be az érdekvédelmi szervezet elnöke. Boros Péterné elmondta: a szakszervezet bruttó 30 százalékos illetménynövelést követel az önkormányzati köztisztviselők számára 2016 októberétől.

Boros Péterné, az MKKSZ elnöke szeptember 14-ére jelentett be egész napos sztrájkotForrás: MTI/Illyés Tibor

Június 22-én figyelmeztető sztrájkkal tiltakoztak amiatt, hogy mintegy 37 ezer önkormányzati köztisztviselőből több mint 24 ezer nyolc éve egyáltalán nem kapott béremelést. Akkor több mint ötven polgármesteri hivatalban tartottak kétórás munkabeszüntetést, a mostani tiltakozás azonban már egész napos lesz és az egész országra kiterjed.

A kormány szerint is jogos

A kormány a szakszervezetekkel való egyeztetés nélkül a költségvetési törvényben rögzítette, hogy 2017 januárjától megadja az önkormányzatoknak azt a jogot, amellyel régen is rendelkeztek, hogy az illetményalap megállapításáról dönthessenek - idézte fel. Ezt Boros Péterné álságosnak nevezte, mert csak azoknak a helyhatóságoknak adna lehetőséget az emelésre, amelyek ezt finanszírozni tudják.

Eredménynek nevezte ugyanakkor, hogy a kormány jogosnak találta a béremelési követelést. A szakszervezeti vezető a sztrájkra utalva megjegyezte: "a hangulatból azt érzékelem, hogy többen leszünk, mint voltunk" júniusban. Az önkormányzati köztisztviselők egyébként 2008 óta nem kaptak emelést, nem változott az illetményalap, amit 38.650 forintról most 50 ezerre szeretnének emelni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK