Túl sok mikrobát találtak a gyerekfestékekben

2016.08.18. 10:53

Gyerekeknek szánt ujjfestékeket vizsgáltak be a fogyasztóvédők és arra jutottak, hogy a nehézfémtartalom mindnél a megengedett határártéken belül volt, de egyes termékeknél túl nagy volt a mikrobaszám a festékekben.

Tizennégyféle gyermekeknek szánt ujjfestéket vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH), a többféle színből álló készletek nehézfémtartalma megfelelt az előírásoknak, két készlet mikrobiológiai tisztasága azonban nem - közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.

Az ujjfestékek használatakor a gyermekek a különböző színű festékeket közvetlenül a kezükre, tenyerükre, ujjhegyükre viszik fel és így festenek. Mivel ezek a festékek közvetlenül érintkeznek a bőrrel, összetételük ellenőrzése, tartalmuk biztonsági vizsgálata elengedhetetlen - írták.

A vizsgált készletekben a nehézfémtartalmak és az azoszínezékből származó, rákkeltő hatású úgynevezett tiltott aromás aminok mennyisége határérték alatti volt. A két kifogásolt készletnél az összes élő mikrobaszám mennyisége magasabb volt az előírtnál.

Akár meg is betegedhetnek

A két készlet bizonyos színeinél kimutatták az enterobacteriaceae baktériumtörzset. Ennek a legfőbb kockázata gyomor-bélrendszeri tünetekkel járó, viszonylag gyors lefolyású, rendszerint maradandó károsodást, illetve szövődményeket nem okozó betegségek kialakulása.

Az NFH kiemelte: az évek óta folyamatosan végzett vizsgálatok eredményeként a veszélyes játékok száma csökkent, de tovább folytatják a játékok rendszeres, átfogó ellenőrzését. A vizsgált termékek listája a hatóság honlapján olvasható.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK