Bűnpártolás miatt nyomoz az ügyészség a kopaszok ügyében

Nemzeti Választási Iroda, blokád
Nemzeti Választási Iroda blokád 2016.02.23.
Vágólapra másolva!
Bár az alapügyben lezárta a nyomozást a rendőrség az MSZP feljelentése után a népszavazási "kopaszbotrány" miatt, egy másik szálon most az ügyészség vizsgálódik hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás miatt. Elküldték ugyanis az épületből a rendőröket. Pálffy Ilona, az NVI elnöke korábban elismerte, hogy ő döntött így.
Vágólapra másolva!

Egyelőre nincs gyanúsítottja annak a nyomozásnak, amelyet hivatalos személy általi bűnpártolás miatt folytat az ügyészség a szocialisták februári, boltzáras népszavazási kezdeményezése idején, a kopaszok okozta botránnyal összefüggésben - tudta meg az Origo.

Szeptember elseje a határidő

A Budapesti Nyomozó Ügyészség által folytatott – egyelőre tehát ismeretlen tettes elleni - nyomozás határideje 2016. szeptember elseje – közölte az Origo kérdésére a Fővárosi Főügyészség, megerősítve egyúttal a hvg.hu információját, miszerint ilyen ügyben nyomozás folyik.

A kopaszok és Nyakó István a választási irodánál Forrás: Origo

Mint azt a 444 megírta, az alapügyben a rendőrség megszüntette a nyomozást. Vagyis abban az ügyben, hogy az MSZP-s Nyakó Istvánt kigyúrt, kopasz emberek akadályozták meg abban, hogy elsőként adhassa be népszavazási kezdeményezését a boltzár ügyében, így Erdősiné kérdése lett a befutó.

Új szál: elküldték a rendőröket

Ezután viszont a hvg.hu írt arról, hogy a rendőrség az ügyészségre továbbította az ügy egyik mellékszálát. Ez arra vonatkozik, hogy az NVI-hez akkor, február 23-án, a botrány idején kiszálltak a rendőrök, de a két járőrt a választási iroda egyszerűen elküldte, mondván, nincs szükség rájuk.

Az ügyészség az Origóval közölte: 2016. augusztus 11-én kapták meg a BRFK-nyomozás elkülönítéséről és áttételéről rendelkező határozatát.

Azt is írták, hogy az "alapügyben" tanúként meghallgatott MSZP-s Nyakó István is beadványban hívta fel a rendőrök figyelmét a fenti eseményre.

Nyakó István kopaszok gyűrűjében február 23-án az NVI aulájában Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az ügyészség szerint "a rendőrség ezt a beadványt tartalma szerint értékelte úgy, hogy az hivatalos személy által hivatalos eljárása során elkövetett bűnpártolás bűntettére utal, amely bűncselekmény kizárólagos ügyészségi nyomozási hatáskörbe tartozik."

Az NVI elnöke el is ismerte

Ugyancsak a hvg.hu írt arról, hogy a Nemzeti Választási Iroda elnöke, Pálffy Ilona korábban élő tévéadásban ismerte be, hogy ő küldte el a rendőröket az épületből. Az ATV Egyenes beszéd című műsorában elmondta: nem ő hívta ki a rendőröket, hanem éppen hogy elküldte őket.

- mondta Pálffy.

A bűnpártolást az követi el - a törvény szerint - aki "segítséget nyújt ahhoz, hogy az elkövető a hatóság üldözése elől meneküljön".