Erről beszéltek a politikusok augusztus 20-án

Lázár János
Hódmezővásárhely, 2016. augusztus 20. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség országgyűlési képviselője ünnepi beszédet mond a hódmezővásárhelyi önkormányzat Szent István-napi ünnepségén 2016. augusztus 20-án, a nemzeti ünnepen. MTI Fotó: Rosta Tibor
Vágólapra másolva!
Az Európai Uniót bírálta a nemzeti ünnepen Lázár János. A miniszter szerint az EU csupán egy tesztüzemmódban működő kezdeményezés, Brüsszel pedig "ma nagyobb határsértő, mint a bevándorlók". Az ellenzéki pártok a kormány politikáját bírálták.
Vágólapra másolva!

Magyarország soha nem mondott le szuverenitásáról, a keresztény, független állam Szent István öröksége - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a hódmezővásárhelyi önkormányzat Szent István-napi ünnepségén.

Lázár János szerint az Európai Unió nem egy több száz éves politikai szövetség, hanem egy tesztüzemmódban működő kezdeményezés.

A miniszter hozzátette: "Brüsszel ma nagyobb határsértő, mint a bevándorlók", hiszen a "zéró legitimitású, senki által meg nem választott" európai vezetők kényük-kedvük szerint próbálják alakítani a tagsági szerződést, pedig szuverenitásáról egyetlen tagállam sem mondott le.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség parlamenti képviselője beszél Forrás: MTI/Rosta Tibor

- jelentette ki, hozzátéve, hogy Magyarország a Brüsszellel elégedetlen európai polgárokat sem hagyja magukra. Nem az EU eszméjével, hanem a gyakorlatával van baj - húzta alá a tárcavezető.

Ezer éve termelik a búzát

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerint augusztus 20. Szent István mellett a magyar gazdák ünnepe is.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a magyar gazdákat méltatta Forrás: MTI/Soós Lajos

A miniszter Kunszentmártonban, a Magyarok Kenyere program megyei rendezvényén úgy fogalmazott,

az egész országnak meg kell becsülnie, hogy a magyar gazdák több mint ezer éve termelik a búzát az ország kenyeréhez.

A kis közösségek Magyarországa

Szent István Magyarországa a kis közösségek Magyarországa, ezt mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter a Bács-Kiskun megyei Petőfiszálláson, egy önkormányzati rendezvényen. Azt mondta,

Szerinte szükségünk van a közösségek Európájára, amely "sűrűbb szövésű, és ezért jobban megvéd, jobban megtart". Ellenkező esetben kis közösségek talajt veszíthetnek, elbizonytalanodhatnak. Kijelentette: a tömeges bevándorlás, a folyamatosan létező és minden bizonnyal még hónapokig, évekig fenyegető migrációs válság rendkívüli kihívást jelent közös európai és keresztény értékeink, az európai polgárok biztonságának megőrzése, védelme tekintetében.

DK: Letérnének államalapítónk útjáról

A Demokratikus Koalíció szerint a mai Magyarország nem sok mindenben emlékeztet Szent István keresztény országára. Gréczy Zsolt, a párt szóvivője szerint

továbbá a kormány "le akar térni államalapítónk útjáról".

MSZP: szemben a hagyományokkal

Molnár Gyula, az MSZP elnöke úgy vélte, Szent István király európai, keresztény értékeket valló, egységes államot teremtett, a kormány azonban szerinte szembefordul ezzel.

Az MSZP elnöke szerint a kormány kárt okoz, amikor az Európai Unió ellen hangol, semmibe veszi a legfontosabb keresztényi értékeket.

Liberálisok: a magyarok is bevándorlók

Az államalapítás ünnepén a Liberálisok arra emlékeztetnek, hogy 896-ban a magyarok is bevándorlókként leltek új hazára a Kárpát-medencében. Szerintük a Fidesz a nemzeti ünnepet is arra használja fel, hogy a bevándorlók ellen uszítsanak.

LMP: zajlik az állam kiüresítése

Az LMP szerint Magyarország jövőjét egy olyan állam biztosíthatja, amely a közösség erejéből és a közösség érdekében erősödik. Augusztus 20. minden évben arra figyelmeztet, hogy az állam azok nélkül az emberek nélkül, akik közösségét alkotják csak üres váz. Szerintük a Fidesz nem megerősítette, hanem kisajátította az államot.