Simicskó: A magyar állam stabil pont a változó világban

Simicskó István
Budapest, 2016. augusztus 20. Simicskó István honvédelmi miniszter köszöntőt mond a Nemzeti Közszolgálati Egyetem újonnan végzett honvédtisztjelöltjei eskütételén az augusztus 20-i nemzeti ünnepen a budapesti Kossuth téren 2016. augusztus 20-án. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
A honvédelmi miniszter szerint a történelemre visszatekintve egyetlen állandó, ugyanolyan küldetéssel bíró feladat van, ez pedig a katonai hivatás. Simicskó István erről a Kossuth téren, az augusztus 20-ai katonai tisztavatáson beszélt.
Vágólapra másolva!

A magyar állam stabil pont a változó világban - állapította meg a honvédelmi miniszter az augusztus 20-ai tisztavatáson a Kossuth téren. Simicskó István kiemelte, egy állandó, küldetéssel bíró feladat van, ez a katonai hivatás, amely a magyar emberek védelméről, Magyarország biztonságáról szól.

Simicskó István honvédelmi miniszter köszöntőt mond a honvédtisztjelöltjei eskütételén Forrás: MTI/Marjai János

A miniszter megköszönte a frissen avatott honvédtisztek pályaválasztását, helytállását, amelyet most nemcsak egyetemi vizsgáikon, hanem - mint kiemelte - az elmúlt egy évben

Magyarország határainak védelmében való közreműködésükkor is bizonyítottak.

Új biztonsági kihívások vannak

Számos új biztonsági kihívás jelent meg. Csak az elmúlt egy évben példa volt erre a tömeges bevándorlás, a terrorcselekmények.

- mondta a miniszter.

Az újonnan végzett honvédtisztjek vonulnak díszmenetben az eskütétel után Forrás: MTI/Marjai János

Az MSZP közleményben köszöntötte a Magyar Honvédség új tisztjeit, és azt írták, "immár a kormányon a sor, hogy megbecsülje végre a hazát szolgáló katonáit, és a Magyar Honvédség modernizálásával, és a drámai létszámhiány megszüntetésével biztosítsa a magas színvonalú szolgálatteljesítés feltételeit."

Simicskó elmondta, hogy a következő években több mint duplájára nő a honvédelmi költségvetés, újraélesztik a hadiipart, fejlesztik az önkéntes tartalékos rendszert, megerősítik a katonai hírszerzést, folytatják nemzetközi missziókat és folytatják az illetményemelést is.

A hazáért, mindhalálig! - kiáltották

Idén a Parlament előtti Kossuth téren 104 honvédtisztjelölt tette le katonai esküjét. Ennek részeként,

folytatva a 2011-ben újraindított ludovikás hagyományt, fogadalmukat kardrántással, "a hazáért mindhalálig!" felkiáltással erősítették meg.

Az újonnan végzett honvédtisztjek vonulnak díszmenetben az eskütétel után Forrás: MTI/Marjai János

Az ünnepségen Áder János államfő, Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Simicskó István, Benkő Tibor, vezérkari főnök, valamint kormányzati, állami és katonai szervezetek, diplomáciai testületek képviselői mellett több száz érdeklődő nézte végig a katonák ünnepélyes avatását.