Marton Éva és Makkai Ádám kapta a Szent István-rendet

Marton Éva ékszer fatörzs FOTÓ ÁLTALÁNOS gyűrű HASZNÁLATI TÁRGY jelölt kitüntetett Közéleti személyiség foglalkozása művész napszemüveg operaénekesnő otthon ÖLTÖZÉK KIEGÉSZÍTŐ Prima-díjas SZEMÉLY TÁRGY
Budapest, 2013. október 11. A Prima-díjjal idén kitüntetett, a magyar zeneművészet kategóriában Prima Primissima Díjra jelölt Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes budapesti otthona előtt 2013. október 11-én. MTI Fotó: Honéczy Barnabás
Vágólapra másolva!
Az évtizedekig a frankfurti operaházban fellépő, 2005 óta a Zeneakadémián tanító Marton Éva operaénekesnek és a 42 éven át az Egyesült Államok egyetemein oktató Makkai Ádám költőnek, nyelvésznek adta át a Magyar Szent István Rend kitüntetést Áder János köztársasági elnök a nemzeti ünnepen.
Vágólapra másolva!

Áder János köztársasági elnök átadta a Magyar Szent István-rend kitüntetést Marton Éva operaénekesnek és Makkai Ádám költőnek. A legmagasabb állami elismerést az államfő a Sándor-palotában Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében adta át.

Áder: Nemzetünk kiválóságai ők

A Szent István-rend hazánk legmagasabb kitüntetése, amit azok érdemelhetnek ki, akik

- mondta az államfő. Hozzátette: "nemzetünk kiválóságai ők, akik világraszólót alkottak".

Áder János köztársasági elnök méltatta a díjazottakat Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A köztársasági elnök a díjazottakról azt mondta, hogy ismerik a tehetséggel járó felelősség súlyát, és bármilyen messze jártak is, érezték, hogy Magyarországhoz, a magyar hazához tartoznak. Szerinte tehetségük nemcsak magányos erény, hanem közösségi érték.

Közösségi értéket teremtettek

Az államfő Marton Évát, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas operaénekest méltatva azt mondta:

"énekhangja hamar messzire hallatszott Budapestről"

, és a zeneirodalom legvágyottabb szerepei úgy illettek rá, mintha a zenetörténet nagyjai neki írták volna azokat.

A köztársasági elnök Makkai Ádám Kossuth-díjas költőt, nyelvészt, műfordítót méltatva kiemelte: úgy lett világpolgár, hogy közben

"féltőn óvta hűségét az anyanyelvhez".

Bár a nyelv határait kutatóként angolul feszegette és angolul tanított, örök szerelme maradt a verselés magyarul - mondta Áder.

Marton Éva Forrás: MTI/Honéczy Barnabás

Szülőföldje javára fordította

"Úgy érzem, hogy távol töltött éveim tudását sikerült a szülőföldem javára fordítanom" - mondta a többek között 42 éven keresztül az USA egyetemein oktatott Makkai Ádám.

Áder János átadja a kitüntetést Makkai Ádámnak Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Művei közül kiemelte az általa szerkesztett kétrészes, egyenként ezeroldalas antológiát, amiben minden fontos magyar költemény és szerző helyet kapott az Ómagyar Mária-siralomtól a tavaly elhunyt Juhász Ferencig.

- fogalmazott Makkai Ádám, aki elárulta azt is: jelenleg önéletírásán dolgozik, amelynek nagyjából a felénél tart. "Még fél év vagy egy év, és mehet a lektorhoz" - fűzte hozzá a 80 éves szerző.

Meghatódottsággal fogadta

Döbbenettel, meghatódottsággal és nagy örömmel fogadta Marton Éva operaénekes a kitüntetést. A művész azt mondta, három nagy pilléren nyugszik életútja: a családalapítás mellett fontos időszaka volt pályájának, amikor 1972-ben elhagyta Magyarországot és a frankfurti operához szerződött, de ezeknél is erősebb a harmadik pillér, amikor 2005-ben visszatért Magyarországra tanítani.

- mutatott rá, hozzátéve: a karrier szót nem szívesen használja, de tudatosan, meggondoltan, 5-6 évvel előre gondolkoztak mindketten a férjével.

Áder János átadja a kitüntetést Marton Évának Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Mint mondta, annak ellenére, hogy nem áll már színpadra, még sok szép dolgot tud tenni. A háttérben dolgozik, onnan próbál irányítani, segíteni, szervezni, és nagyon szeret tanítani. Október végén a Magyar Művészeti Akadémián Bartók-mesterkurzust tart.

Forrás: MTI/Földi Imre

Marton Éva a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán 1968-ban szerzett operaénekesi és énektanári diplomát, majd az Operaház szerződtette. 1972-ben a frankfurti operához ment, ahol először a Figaro házassága Grófnéját énekelte. Nemzetközi karrierje Firenzében a Tell Vilmos Matildájával indult, majd

a világ összes nagy színpadát meghódította.

Pályája elején lírai szoprán szerepeket énekelt, később a világ egyik legnagyobb drámai szopránja lett. Az operaénekesek közül az övé az egyik legnagyobb repertoár, középpontban Mozart, Verdi, Wagner, Puccini és Richard Strauss műveivel. Több tucatnyi szerepe mindegyikét az eredeti nyelven tudja. 2008 tavaszán Barcelonában Richard Strauss Elektra című operája Klütaimnesztrájaként negyvenéves pályafutás után elbúcsúzott az operaszínpadtól, de 2011-ben a budapesti Operaház szeptemberi évadnyitóján a Bánk bán ősváltozatának Gertrúdjaként ismét színpadra lépett.

Forrás: AFP/Javier Soriano

1980 óta szabadúszó énekes, 2002 és 2007 között a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál művészeti vezetője volt, évek óta tart mesterkurzusokat itthon és külföldön, és számtalan énekverseny zsűrijében elnököl. 2005-től éveken keresztül vezette a Liszt Ferenc Zeneakadémia ének tanszékét, 2007-ben egyetemi tanárnak nevezték ki, professor emeritaként tanítványait a diplomáig viszi. Az Operaház főigazgatójának főtanácsadójaként is dolgozik.

A TV2 Tények Este című adásában Andor Éva a Marton Éva Nemzetközi Énekversenyről, a Zeneakadémiáról és persze életéről, karrierjéről is kérdezte a világhírű operaénekesnőt 2013 decemberében. Ide kattintva tudja megnézni a beszélgetést.

Eredetileg Mária Terézia alapította

A Szent István-rendet 1764. május 6-án alapította Mária Terézia királynő, és 1918-ig, megszűnéséig a legmagasabb magyar kitüntetés volt. A kitüntetést csak férfiak kaphatták, és általában a kitüntetéshez négy nemzedékre visszamenőleg nemesi származást kellett igazolni, a tagság pedig nem volt örökölhető. Az Osztrák-Magyar Monarchia 1918-as felbomlása után a kitüntetés megszűnt. Ausztria 1938-as német bekebelezése után Horthy Miklós kormányzó Magyar Királyi Szent István Rend néven felújította a rendet, de a kitüntetést csak néhány alkalommal adományozták - mások mellett például Hermann Göring, a náci Németország marsallja. A rendet 1946-ban, a köztársaság kikiáltásakor megszüntették, majd 2011-ben megújították. A kitüntetést 2013 óta augusztus 20-án a miniszterelnök előterjesztésére adományozza a köztársasági elnök, aki tisztségénél fogva maga is kitüntetett. A jelvény ma is ugyanolyan, mint amilyen Mária Terézia korában volt.

A rend eddigi kitüntetettjei:

2013 - Egerszegi Krisztina ötszörös olimpiai bajnok úszó és Lámfalussy Sándor magyar születésű, Belgiumban élő közgazdász, bankár, az "euró atyja"

2014 - Kertész Imre Nobel-díjas író és Rubik Ernő Kossuth- és állami díjas építészmérnök, feltaláló

2015 - Polgár Judit sakk Oscar-díjas nemzetközi sakknagymester és Eötvös Péter Kossuth-díjas zeneszerző-karmester