Az államalapításra emlékeztek a magyarok Kárpátalján

Vágólapra másolva!
Magyar állami kitüntetéseket is átadtak kárpátaljai magyar pedagógusoknak a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség augusztus 20-i megemlékezésén, ahol a Miniszterelnökség küldötte a nemzeti összetartozást és a külhoni magyarság iránti felelősségvállalás fontosságát hangsúlyozta.
Vágólapra másolva!

Kárpátalja-szerte több helyszínen emlékeztek meg a magyarok államalapító Szent Istvánról, a központi ünnepséget a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) a Técsőhöz közeli Aknaszlatinán tartotta.

Nagy Bercel, a Miniszterelnökség főosztályvezető-helyettese a nemzeti összetartozást és az anyaország külhoni magyarság iránti felelősségvállalás fontosságát hangsúlyozta.

Kiemelte: "hálát adhatunk Istennek, hogy megáldotta a honfoglalóknak azt az elhatározását, hogy itt hazát találjanak".

Brenzovics László, a KMKSZ elnöke emlékeztetett, hogy 25 éve volt a moszkvai puccs, ami után felbomlott a Szovjetunió.

Utóbbi azért esett szét, mert hazugságra épült - tette hozzá, megjegyezve: viszont "a magyar állam ezer éven át fenn tudta tartani magát, és fenn fog maradni a jövőben is".

Kitüntetéseket is átadtak

A megemlékezésen Áder János köztársasági elnök nevében Nagy Bercel állami kitüntetéseket nyújtott át a nemzeti ünnep alkalmából a kárpátaljai magyar oktatás, tudomány és közélet három kiemelkedő szereplőjének. Kárpátalján több helyszínen tartanak rendezvényeket augusztus 20-án.