A Prisztás-gyilkosságért elítélt Portik Tamást Juhász Péter kezdeményezésére hallgatták meg tanúként egy perben, amelyet Rogán Antal indított Juhász Péter ellen. Portik azt állította, hogy pénzt vitt Rogán Antalnak. A miniszter ezért indított eljárást hamis vád miatt.

Hamis az a vád, hogy Rogán Antal kenőpénz fogadott el Portik Tamástól, a súlyos bűncselekmények miatt többéves börtönre ítélt volt Energol-vezérről - állapította meg a vádhatóság, és nyomozást indított Portik ellen.

Ki a bűnöző?

A Prisztás-gyilkosság miatt jogerősen 15 éve fegyházra ítélt Portik a Rogán Antal és Juhász Péter (Együtt) között zajló személyiségi jogi perben beszélt az állítólagos kenőpénzről – mint beszámoltunk róla, Rogán azért perelte be Juhászt, mert az Együtt politikusa azt állította róla, hogy bűnöző.

Portik Tamást 15 évre ítélték a Prisztás-ügyben, most hamis vád miatt indul nyomozás elleneForrás: MTI/Kovács Tamás

Az elítélt, mint tanú

A perre tanúként beidézett Portik Tamás arról beszélt, hogy

közvetítőként segített egy belvárosi ingatlan áron alul történő megszerzésében, és ezért találkozott az V. kerület korábbi polgármesterével. A Miniszterelnöki Kabinetiroda cáfolta Portik állításait, és hiteltelennek nevezte a férfit.

Rogán Antal a belügyminisztert is megkereste Portik tanúvallomása miattForrás: MTI/Máthé Zoltán

Rogán a belügyminiszternek is levelet írt,

ebben pedig arra kérte Pintér Sándort, hatósági vizsgálat során tisztázzák Portik vallomását.

Portik Tamás nyilatkozata után több feljelentés is érkezett az ügyészségre; egyrészt a nyilatkozat kapcsán tettek feljelentést Rogán ellen, de a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető politikus is feljelentette Portikot, hamis tanúzás miatt.

A Rogánt érintő feljelentéseket a Központi Nyomozó Főügyészség egytől egyig elutasította – ezzel pedig elhárult a jogi akadály az elől, hogy Rogán Antal feljelentésének jogosságát is megvizsgálják.

Itt lépett be az ügybe a Budapesti Nyomozó Főügyészség, amely végül megállapította, hogy a hamis vád gyanúja fennáll, majd nyomozást indítottak Portik Tamás tanúként adott nyilatkozata miatt. Korábban Juhász Péter ellen is eljárás indult - rágalmazás miatt.