Már a terroristák csempészik a migránsokat

2016.08.24. 09:44

Mértéktartó becslések szerint 2015-ben 32 milliárd dollár hasznot hajtott a szervezett emberkereskedelem, vagyis "eszeveszett" nagy üzletet jelent – közölte Kaiser Ferenc biztonságpolitikai szakértő az állami tévében.

A biztonságpolitikai szakértő azt mondta, az Iszlám Állam terrorszervezet eddig másokra bízta az embercsempészetet, újabban azonban a saját iparágaként tekint rá, mert kénytelen volt új bevételi források után nézni. Ennek oka, hogy az olajkútjait támadják, a földgázkereskedelmét nehezítik, elfoglalt területeinek nagysága pedig csökken. 

Kaiser Ferenc közlése szerint az Iszlám Állam csupán a bevétele egy részét fordítja terrorakciók finanszírozására és harcosok kiképzésére, hiszen  különféle állami feladatokat is igyekszik ellátni, például egészségügyi szolgáltatást nyújt. 

Az embercsempész-hálózatok felszámolását a szakértő sziszifuszi feladatnak nevezte, mivel ezen a területen is a piaci törvények működnek: amíg van fizetőképes kereslet, addig az megteremti a kínálatot, vagyis amíg lesznek olyan migránsok, akik hajlandóak fizetni az Európába jutásért, addig az embercsempészettel foglalkozó szervezetek is újratermelődnek majd.