Bujáki közmunkások zöldségeit és gyümölcseit árulja mostantól a CBA ürömi üzlete. Ezzel a falusiak megélhetését segítik. A mintaprojektet a Civil Összefogás Fórum szervezte, amely a gyermekek közétkeztetését is megváltoztatná.

Nem csak szépek, finomak is ezek a zöldségekFotó: Polyak Attila - Origo

Már kaphatók a helyi termelői közösségek program első terményei a CBA ürömi üzletében. A bujákiak közmunkában termesztik azokat a zöldségeket és gyümölcsöket, amelyekből hetente 1 tonnát szállítanak a CBA-nak. A mintaprojekt a Civil Összefogás Fórum-Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) kezdeményezésére Nógrád megyében indult el először. 

A paradicsom és a paprika mellett tábla hirdeti, hogy aki ezekből válogat, 70 magyar ember megélhetését segíti. 

A visszajelzések szerint a vásárlóknak ízlik a bujáki áru. 

Azzal, hogy kapocsként tudunk funkcionálni a termelők és a fogyasztók között, ezt a modellt nagy mértékben elő tudjuk segíteni” – mondta Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója, aki arról is beszélt, hogy az együttműködést példaértékűnek tartják. A jövőben pedig szeretnék továbbfejleszteni és elérni azt, hogy a modellt minél több település vegye át. Az üzletlánc a korrekt árak mellett eszközöket és piacot is biztosít a termelőknek, mondta a kommunikációs igazgató. 

Tábla hirdeti, hogy magyaroknak segít, aki ezt vesziFotó: Polyak Attila - Origo

Nem a bujákiak az egyetlen közmunkások, akik kihasználják a lehetőséget. 

Nógrádban több mint 15 kistermelői közösség alakult, amelyekhez már több százan csatlakoztak, 

ez megyei szinten 70 százalékos szervezettséget jelent, mondta Csizmadia László, a CÖF alapítója, a CÖKA elnöke. Hozzátette: egy évvel ezelőtt kezdték szervezni a projektet annak érdekében, hogy pártpolitikától függetlenül közösségeket teremtsenek. 

Csizmadia László, a CÖF elnöke beszél, a háttérben Borbély Gábor polgármester és Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatójaFotó: Polyak Attila - Origo

Falun szeretnénk az élettereket kiszélesíteni olyan szakmai hozzáadott értékkel, amelyek a kis- és családi vállalkozásokat vihetik előre 

– mondta. Szerinte a program hozzájárul a fiatalok vidéken tartásához, a közmunkásokat pedig szakmailag magasabb szintre emeli. 

Arról is beszélt, hogy a CÖF-CÖKA a szakmai csoportján keresztül a pályázáshoz nyújt segítséget, a Földművelésügyi Minisztériummal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával, a Coop Hungaryvel és a CBA-val megkötött szerződés pedig megteremti a lehetőséget a piachoz. Csizmadia László szerint 

Nógrád etalon lehet az összes megye számára. 

Borbély Gábor, a 2200 lakosú zsáktelepülés polgármestere is sikeresnek értékelte a programot. Arról beszélt, hogy 2015-ben 25 taggal jött létre a termelői közösség Bujákon, amelynek fontos része az önkormányzat és közmunkaprogram. 

Nagyon sok más munkalehetőség nincs Bujákon, ez a közmunkaprogram lélegzetvételhez engedte az embereket” 

– mondta a polgármester.

Borbély Gábor polgármester nagy sikernek tartja, hogy Buják terményei a CBA-ban kaphatókFotó: Polyak Attila - Origo

A közmunkában megtermelt növényeket korábban a helyi közétkeztetésben használták fel, abból is maradt felesleg, de egyre többet termelnek. A programban 70 ember dolgozik, így az önkormányzat lett a legnagyobb foglalkoztató. Azzal, hogy a CBA beszállítójává váltak, több pénzük lett. 

Az ebből származó bevételt a programban újrahasznosítják, de béremelésen is gondolkodnak. 

A CÖF-CÖKA-nál újabb ötleten dolgoznak, szerintük ez a gyermek-közétkeztetést fogja átalakítani, és számítanak a kormány segítségére. 

Egy kisebb fajta csodát szeretnének bemutatni” 

– közölte, majd hozzátette, hogy az új programot szeptember végén jelentik be.