Még nincs eredménye annak a vizsgálatnak, ami a Fővárosi Közterület-fenntartó szerződéseinek ügyében indított Szeneczey Balázs, főpolgármester-helyettes. Korábban kiderült, korrupciós botrányban érintett az FKF: a szervezet tanácsadójának „játszottak ki” egy sokmilliós tendert, így előfordult olyan is, hogy egyes tanácsadók 350 ezer forintos napidíjért dolgoztak. 

Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes augusztus 30-án, kedden rendelt el azonnali, teljes, részletekbe menő vizsgálatot az FKF-nél történtekről. A vizsgálat lezárultával, annak eredményéről tájékoztatni fogjuk a közvéleményt – közölte az Origóval a Főpolgármesteri Hivatal. 

Tarlós István szokásos pénteki sajtótájékoztatóján nem beszélt az FKF-nél zajló vizsgálatról, csupán a cégnél várható hiányról és annak esetleges kormányzati fedezéséről. 

350 ezer forintos napidíj

Hétfő reggel a Mandiner internetes portál írt arról, hogy korrupciós botrányban érintett az FKF: a szervezet tanácsadójának „játszottak ki” egy sokmilliós tendert. A Mandiner értesülései szerint a vezérigazgató közeli ismerőse, egy – a közterület-fenntartónál korábban informatikai tanácsadóként dolgozó – férfi cége „többszörösen is törvényszegő módon” jutott sokmilliós megbízáshoz, amely keretében összesen nettó 350 ezer forintos napidíjért adhat tanácsot három szakértő.

Furcsa szerződések kerültek napvilágra az FKF-nélForrás: MTI/Balogh Zoltán

Azt írták, a 17,5 milliós keretösszegű kiírásban még azt sem szabták meg, hogy legalább hány órában kell tanácsot adni, továbbá a közbeszerzés iratainak hivatalos közzétételét is elmulasztották. Kiemelték, hogy a férfi még a közbeszerzési pályázat előtt személyesen egyeztethetett a pályázati feltételekről az igazgatóval.

A Mandiner azt is megjegyezte, hogy a korábban az FKF ügyviteli rendszerének tanácsadójaként dolgozó férfi vállalata „a mostani korrupciós ügyön túl a főváros tulajdonában álló cégnél valóságos nyerőszériát tudhat magáénak”. A Mandiner cikkére az FKF hétfő délután úgy reagált, a cég a törvényi előírásoknak megfelelően működik, kötötte és köti meg szerződéseit. A cikk miatt „természetesen meg fogjuk tenni a megfelelő lépéseket” – írta a vállalat a válaszában.

Sztrájk lehet

Mint arról beszámoltunk, nem kizárt, hogy munkabeszüntetéssel igyekeznek érvényt szerezni béremelési követelésüknek a dolgozók a főváros köztisztasági cégénél. A Lokál információi szerint már a sztrájk idején nyújtandó elégséges szolgáltatásokról tárgyal a szakszervezet a cégvezetéssel, amely állítólag hallani sem akar a 10 százalékos béremelési igény teljesítéséről.

Sztrájk is jöhet az FKF-nélForrás: FKF Nonprofit Zrt. − Horváth László

A dolgozókat az is bosszanthatja, hogy nemrég kiderült: a SAS Group nevű cég napi 350 ezer forintért adott tanácsot az FKF-nek, miközben az FKF-nél átlagosan havi nettó 180 ezer forintot visznek haza a dolgozók.