A bevándorlásról, a terrorizmusról és a nemzetállamokról is nyilatkozott a 888.hu-nak Heller Ágnes filozófus. 

Nem arról van szó, hogy ki telepszik itt le, hanem hogy kinek adunk menedékjogot. Menedékjogot adni és embereket letelepíteni az két különböző kérdés – mondta a 888.hu-nak Heller Ágnes. A filozófus szerint az első kérdés úgy merül fel, hogy adunk-e azoknak menedékjogot, akik háborús világból jönnek, akik nem tudják, hogy a saját életük, a gyerekük élete biztonságban van-e. 

„A betelepítés más kérdés”

Ebben az esetben azt mondom, menedékjogot kell adni az embereknek. Ez az, ami a humánumból és a Biblia értékeiből egyaránt következik. Itt Ferenc pápának teljesen igazat adok.  De az, hogy menedékjogot adunk, nem jelenti azt, hogy betelepedhetnek nálunk emberek. Az egy teljesen más kérdés – mondta Heller.  

Heller Ágnes filozófus szerint Európa demográfiai problémáit nem lehet bevándorlással megoldaniForrás: MTI/Bruzák Noémi

Azt hiszem, hogy a betelepülés problémákkal jár, mert a nemzetállamokba nagyon nehéz integrálódni. Nagyon sok kell ahhoz, hogy egy integráció sikeresen valósuljon meg – vélekedett Heller. „Nem hiszem, hogy Európa demográfiai kérdései ezzel megoldhatóak,  bár érvelnek így az integráció mellett.” 

Heller: Mindig lesz terrorizmus

Heller arról is beszélt, hogy a terroristák mind észak-afrikai arabok, kivétel nélkül. Én nem láttam egyetlen muszlim terroristát sem Európában, aki Indonéziából vagy akár Bangladesből jött volna. Pedig azért ott van elég sok konfliktus. Kik molesztálták Kölnben a hölgyeket? Ezek mind észak-afrikai arabok voltak – tette hozzá. 

Heller szerint mindig lesznek terroristák, akármit csinálunk. Ha a fejünk tetejére állunk, akkor is lesznek terroristák.  Kivédhetjük az aktuális terrortámadásokat, kivédhetjük az aktuális terroristákat, de teljes biztonságban nem lehetünk a terrorizmus elől. Sajnos szomorú, de ezt ki kell jelenteni – mondta a filozófus.