Rétvári Bence szerint Európa a mostani krízisből csak úgy kerülhet ki, ha megerősíti keresztény identitását. A Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke erről a 777blog.hu oldalnak adott interjúban beszélt.

Az alelnök, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kiemelte: ha nem lett volna kereszténység Európában, nem alakult volna ki a mai demokrácia és az a jólét sem, amely szinte példa nélküli. Kellett a katolicizmus és a protestantizmus is, hogy a kontinensen olyan berendezkedés jöhessen létre, amely ekkora biztonságot, kiszámíthatóságot és jólétet teremt. Ez az, ami annyira vonzó másoknak – vélte.

Megváltoztatják Európát

Rétvári Bence azt mondta: az, hogy ellenállás nélkül hatolhatnak be milliók Európába, vagy tudnak itt letelepedni, és változtatják meg a nagyvárosok kinézetét, az emberek életformáját, egyértelműen "a legyengített kereszténységhez" köthető. Egész egyszerűen nem voltak elég büszkék az uniós vezetők és sok nagyváros, metropolisz vezetője a keresztény hagyományaikra, légüres teret teremtettek, és "abba benyomul valami teljesen más" – mondta. 

Rétvári BenceForrás: MTI/Marjai János

A kereszténység a Nyugattal egyenlő

Szerinte ahonnan a népvándorlók jönnek, ott a kereszténység a Nyugattal egyenlő, ezért is van keresztényüldözés évtizedek vagy akár évszázadok óta. Ezért ölnek meg a világon átlagosan naponta 270 keresztényt a hite miatt. Csak Európában újdonság, hogy papokat a hitük miatt ölnek meg, ahonnan most a migránsáradat jön, ott ez sajnos egyáltalán nem ritka – jegyezte meg. Kitért arra is: ha Európa most nem áll ellen,  akkor arra a sorsra jut, amely Észak-Afrikában vagy a Közel-Keleten az elmúlt évtizedekben, évszázadokban tapasztalható. Utóbbi területen az első világháború előtt minden negyedik ember volt keresztény, ma minden harmincharmadik. Óriási mértékű volt a keresztények és a keresztény kultúrájú életforma visszaszorulása, és ez nem lesz másként Európában sem, "hogyha ennek a folyamatnak nem szabunk gátat" – mondta. 

Befogadjuk a valódi menekülteket

Mint megjegyezte, a menekülteket Magyarország is befogadja és ellátja, számukra biztosítja az ingyenes utazást, az ingyenes szállást, napi többszöri étkezést, tolmácsolást. Az ország mindent megtesz a valódi menekültek emberséges befogadásáért. "Itt azonban célzott jóléti vándorlás zajlik a szemünk láttára" – mondta, megjegyezve azt is, hogy egy menekültnek vannak jogai, ugyanakkor kötelezettségei is. 

Összegzése szerint Európa ebből a krízisből csak úgy kerülhet ki, ha az identitását megerősíti, ezért vissza fog találni a keresztény gyökereihez.  Magyarország az elmúlt ezer évben bebizonyította, hogy nincsen más jövője, mint a kereszténység – jelentette ki az államtitkár.