Egyhangúlag támogatta a parlament honvédelmi és rendészeti bizottsága a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet fenntartását. Az ülésen a baloldal képviselői nem vettek részt.

Szeptember 9-én veszíti hatályát a válsághelyzet elrendeléséről szóló kormányrendelet. A Belügyminisztérium ugyanakkor megerősítette a bizottsági ülésen tartott beszámolójában, hogy további hat hónappal meg akarják hosszabbítani a válsághelyzetet, amit a honvédelmi bizottság egyhangúlag elfogadott.

Kósa Lajos, a testület elnöke, a Fidesz frakcióvezetője elmondta, a bizottság azt is támogatta, hogy háromezerrel nőjön a rendőrség állománya. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a válsághelyzet meghosszabbítását indokolva kijelentette: a korábbi elrendeléshez vezető okok nem szűntek meg. 

A két politikus elmondta, hogy az év végéig biztosan százmilliárdos nagyságrendű lesz az az összeg, amelyet a válsághelyzet elhárítására fordítanak. A magyar–osztrák határon rendszeresen zajló, fokozott osztrák ellenőrzéseket Kósa Lajos "látványpékségnek", "gyenge politikai akciónak" nevezte.

Látványpékséghez hasonlította az osztrákok szúrópróbaszerű ellenőrzéseit Kósa Lajos, mert az embercsempészek a zöld határra mennek, ahol az osztrák hatóságok nem ellenőriznekForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Mint mondta, ez a becsületes európai polgároknak komoly nehézségeket jelent, az embercsempészeket és az illegális migránsokat viszont nem zavarja, ők a zöld határra mennek, ahol az osztrák hatóságok nem ellenőriznek.