Az Igazságügyi Minisztérium jogi megoldást dolgoz ki, hogy ne lehessen erkölcsi bizonyítvány nélkül polgármesteri posztot betölteni. Trócsányi László miniszter szerint a változtatásra azért van szükség, mert a büntetett előéletű, újraválasztott gyömrői polgármester ügyében ellentmondásos helyzet állt elő.

Az Igazságügyi Minisztériumnak (IM) jogi megoldást kell kidolgoznia annak érdekében, hogy erkölcsi bizonyítvány híján ne lehessen polgármesteri tisztet betölteni – mondta Trócsányi László. Az igazságügyi miniszter szerint a gyömrői polgármester ügyében ellentmondásos helyzet állt elő, így a tárca feladata annak kitalálása, miképpen oldható meg, hogy hasonló eset ne fordulhasson elő ismét.

Gyenes Leventét lemondása után, időközi választáson választották újra polgármesterréForrás: Gyenes Levente Facebook oldala

Mint arról az Origo is beszámolt, a jogerősen elítélt Gyenes Leventét a vasárnapi időközin több mint 77 százalékos arányban választották újra gyömrői polgármesterré. A Belügyminisztérium szerint, mivel az időközi választással új tisztség keletkezett, azt méltatlanságra hivatkozva nem lehet megszüntetni.

Gyenes Leventét áprilisban bűnösnek mondta ki a Szegedi Ítélőtábla folytatólagosan elkövetett adócsalás és magánokirat-hamisítás vétsége miatt, amiért 9 hónap, két évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, a közügyek gyakorlásától azonban nem tiltották el.

Trócsányi László miniszter szerint jogi megoldást kell találni, hogy ilyen ne fordulhasson előForrás: MTI/Kovács Attila

Trócsányi László azt mondta: ha valakit büntetőbíróság jogerősen szabadságvesztésre ítél – bár felfüggesztett büntetést kap –, és ugyan a közügyektől nem tiltják el, nem kaphatna erkölcsi bizonyítványt.

Tehát olyasvalaki tölthet be a jelenlegi jogszabályok szerint Magyarországon polgármesteri tisztséget, akinek nincs erkölcsi bizonyítványa – magyarázta.