Európának a II. világháború óta soha nem kellett egyszerre ilyen sok válsággal küzdenie, mint most - mondta a Die Weltnek Szijjártó Péter. A külügyminiszter szerint az is látható, hogy az EU rendszere szétesett. Szijjártó ismét jelezte, hogy Magyarország elutasítja a kötelező kvótarendszert.

A menekültválság, az ukrajnai háború, a terrorfenyegetettség, általában a migráció olyan kihívások, amelyek egymagukban is megterhelnék az európai válságkezelést, így ezek összessége miatt Szijjártó Péter szerint az EU-s rendszer szétesett. A külgazdasági és külügyminiszter erről a Die Welt német konzervatív lapnak adott interjúban beszélt.

Sűrűsödő válságok Európában

Történelmileg egyedülálló a válságok sűrűsödése, amellyel Európa szembesül, Európának a második világháború óta soha nem kellett egyszerre olyan sok válsággal küzdenie, mint most - mondta a miniszter arra a kérdésre, mi változott azóta, hogy Angela Merkel német kancellár egy éve kiadta a "sikerülni fog, megoldjuk" jelszót.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Die Weltnek adott interjútForrás: MTI/Kkm/Burger Zsolt

A "képmutatás és a politikai korrektség hangsúlyozása" nem vezet megoldásra, nyitottnak kell lenni, a válságokra "illúziók nélkül" kell tekinteni, és higgadt helyzetelemzés után cselekedni kell - tette hozzá Szijjártó Péter. Azt is mondta, hogy Magyarország nem épített volna határkerítést, ha lett volna közös európai válasz. Hangsúlyozta: a határvédelem nemzeti szuverenitás kérdése.

A miniszter visszautasította azokat a beszámolókat, miszerint a magyarországi befogadóállomások nem felelnek meg a nemzetközi szabványoknak. Szerinte a gond sokkal inkább az volt, hogy a Magyarországon csak átutazó migránsok nem tartották be az EU szabályait", ami azt mutatja, hogy "az EU-s rendszer szétesett, és nem hatékony".

A kormány kényszerbetelepítés elleni népszavazáson való részvételre felhívó plakátjaiForrás: MTI/Komka Péter

A menekültek tagországok közötti szétosztásáról Szijjártó azt mondta, hogy Magyarország elutasítja a kvótarendszert, mert attól tart, hogy ha hozzájárulna az elosztási képlethez, akkor kialakulna egy állandó szabályozás, így az unió bármikor azt mondja, hogy "Magyarországnak még több migránst kell befogadnia". "Velünk ezt nem lehet megtenni" - jelentette ki Szijjártó Péter.

Szijjártó: Magyarország érdeke a török stabilitás
Magyarország nemzetbiztonsági érdeke, hogy Törökországban ne legyen újabb államcsíny, mivel az ország destabilizálódása a tavalyinál is komolyabb bevándorlási hullámhoz vezethet - ezt már Pozsonyban, az EU külügyminiszterei informális találkozójának második, befejező napján mondta Szijjártó Péter. "Mi mindenben kiállunk a demokratikusan megválasztott török elnök és kormány mellett" - hangsúlyozta Szijjártó Péter, hozzátéve: a magyar kormány támogatja azokat a lépéseket, amelyek egy esetleges újabb államcsíny elkerülését szolgálják, mivel Törökország destabilizációja az európai biztonságot veszélyeztetné, újabb bevándorlási hullámot indíthatna el. "A magyar népszavazásnak nagyon komoly jelentősége van, mert ez lehet az első alkalom, amikor nem brüsszeli bürokraták, hanem emberek nyilvánulnak meg a bevándorlás kérdésében" - mondta az október 2-i referendumról Szijjártó.